Ratsastaja, älä välttele epämiellyttäviä tunteita vaan opettele käsittelemään niitä –  Ratsastajan tunnetaidot osa 2. 

Ratsastajan tunnetaidot, osa 2. Niin elämässä ylipäätään kuin ratsastusharrastuksen parissa, opettelemme uusia taitoja sekä kohtaamme yllättäviä ja stressaavia tilanteita, jotka herättävät meissä myös epäonnistumisen ja pettymyksen tunteita. Joskus lähdemme välttelemään tällaisia tunteita, mutta välttelyn sijaan meidän tulisi oppia käsittelemään niitä. Lue tästä blogista vinkkejä tunteiden rakentavaan käsittelemiseen.

Kun kohtaamme itsellemme vaikeita ja epämiellyttäviä tunteita, kuten pettymyksiä, epäonnistumisia, ahdistusta tai jännitystä, on hyvin luonnollista haluta eroon tuosta tunteesta mahdollisimman nopeasti. 

Tunne tuntuu meistä usein epämiellyttävältä, emmekä halua kokea sellaista. Onkin hyvin tyypillistä, että lähdemme välttelemään tilanteita, joissa kyseisiä tunteita meissä herää. Esimerkiksi mikäli koemme aina pettymyksiä kisoissa, saatamme luovuttaa kisaamisen kanssa kokonaan. 

Välttelyn lisäksi toinen tyypillinen toimintatapa on sivuuttaa ja kieltää tällaiset tunteet kokonaan. Painamme ne tietoisesti taka-alalle ja keskitymme aivan muihin asioihin. 

Valitettavasti välttely tai sivuuttaminen eivät poista näiden tunteiden olemassaoloa.

Usein välttely ja sivuuttaminen johtavat täysin päinvastaiseen lopputulokseen. Kun tunteet painetaan syvälle, ne eivät katoa, vaan kasvavat. Voit ehkä nähdä mielessäsi ilmapallon, johon puhalletaan koko ajan vain lisää ilmaa. Ja miten sille käy? Joku päivä jokin aivan pieni puhallus tai neulanpisto saa sen räjähtämään. Näin voi käydä myös alas painetuille tunteille. Ne kasvavat, kunnes jokin aivan pieni asia saa ne tulemaan ulos jopa suurella voimalla.

Usein alaspainetut tunteet myös oireilevat epämääräisinä ja selittämättöminä oireina. Saatamme huomata ne, muttemme välttämättä ymmärrä mistä kyseiset oireet johtuvat. Ratsastuksessa tyypillisesti oireet näkyvät hevosen käyttäytymisenä, sillä vaikka itse sivuutat esimerkiksi oman jännittämisen, hevonen aistii sen kyllä ja toimii sen mukaisesti.

Siksi ratsastajan tunnetaidot ovat tärkeässä roolissa niin treeneissä kuin kisamenestyksessä. Tärkeää olisi antaa myös näiden epämiellyttävien tunteiden nousta pintaan ja opetella käsittelemään niitä, mutta kuinka se tehdään?

Uskalla kohdata ja käsitellä tunteita

Olennaista tunteiden käsittelyssä on opetella tunnistamaan ja nimeämään omat tunteensa. Kun tilanne on “päällä” eli esimerkiksi olet treeneissä tai kisaradalla, voi kaikkein tärkeintä olla silloin kyky hallita tunnetta. Esimerkiksi jättää pettymyksen tunne taka-alalle ja jatkaa kisaa keskittyneesti.

Kun itse tiukka tilanne on ohi, on tunteitaan hyvä pysähtyä pohtimaan ja käsittelemään vielä hiukan tarkemmin. Tällöin voit pysähtyä ajan kanssa pohtimaan erityisesti tunteiden heräämisen syitä. Mistä kyseinen tunne syntyi? Mitä tapahtui? Mikä tilanne herättää sinussa kyseistä tunnetta?

Hyviä apukeinoja tunteiden käsittelyyn on esimerkiksi tunteiden sanoittaminen joko puhumalla tai kirjoittamalla. Kun omia tunteitaan opettelee sanoittamaan, se auttaa ensinnäkin näkemään tunteen aivan normaalina asiana, joka ei olekaan niin pelottava kuin miltä se aluksi tuntui. Tunteet eivät nimittäin lähtökohtaisesti ole esimerkiksi huonompia ja parempia, vaan tunteet ovat kaikki tunteita, joilla on jokin tarkoitus ja tärkeä viesti kerrottavanaan.

Usein tunteesta puhuminen tai siitä itselleen kirjoittaminen auttaa meitä myös oivaltamaan tunteen heräämisen syitä. Voimme esimerkiksi nähdä tiettyjä toistuvia tilanteita, joissa kyseinen tunne joka kerta herää meissä. 

Joskus omien tunteiden heräämisen syitä ei tunnista itse, jolloin apua voi saada esimerkiksi ratsastajan psyykkisestä valmennuksesta tai hypnoterapiasta, joka auttaa sukeltamaan syvemmällä menneisyyden tapahtumiin. 

Hyvät ratsastajan tunnetaidot parantavat usein suoritusta.

Tunnista mitä välttelet

Tunteiden heräämisen syyt ovatkin olennainen osa tunteiden käsittelyä. Tunnereaktiomme taustalla on aina jokin syy, joka tunteen meissä herättää – ja kun löydät näitä syitä, alat ymmärtää tunnetta paremmin. Usein tunteet syntyvät jostakin ajatuksesta, joka meille herää. Esimerkiksi ajattelet ”ratsastuskisoja” ja samantien sinulle herää jokin tunne, kuten jännitys tai innostus.

Tärkeintä (ja vaikeinta) olisi tunnistaa juuri ne tunteet, joita välttelee joko tiedostaen tai tiedostamattaan. Jos olemme kohdanneet esimerkiksi usein pettymyksiä ihmissuhteissa, voi olla, että itseämme suojellaksemme emme halua enää edes tutustua kehenkään.  

Tai jos olemme jo useasti hävinneet ja kokeneet epäonnistumisia kisoissa, haluamme helposti vain luovuttaa.

Joskus meille on tapahtunut jokin yllättävä tilanne, kuten hevosen selästä tippuminen, mikä on saanut meidän välttelemään tilanteita, joissa näin voisi käydä uudelleen. Usein esimerkiksi ratsastuspelko onkin syntynyt jonkin tällaisen tilanteen laukaisemana, ja kehoomme on jäänyt ns. pelkoreaktio. Tästä reaktiosta voi kuitenkin myös poisoppia tunnistamalla ja käsittelemällä omia tunteitaan.

>> Lue lisää: Kun uskallus loppuu ja alkaa pelottaa, voi pelko estää myös ratsastamisen

Tunteiden sekä niiden syiden tunnistaminen vaatii itseltä kuitenkin rehellistä itsensä tutkiskelua sekä halua pysähtyä aidosti itsensä äärelle. Ratsastajan tunnetaidot ovat kuitenkin tärkeä voimavara jokaiselle, joka haluaa kehittyä ja menestyä.

ratsastuspelko
Omia tunteitaan voi opetella hallitsemaan paremmin.

Ratsastajan tunnetaidot voimavaranasi

Välttelyn sijaan meidän olisi tärkeää oppia käsittelemään omia tunteitamme, jolloin tunteista voi valjastaa jopa oman voimavaramme. Usein jäämme kiinni kielteiseen ajatteluun ja siihen, mitä emme halua. Puhumme, kuinka emme saa tai halua tuntea tiettyjä tunteita, tai nyt ”emme saa epäonnistua”.

On kuitenkin muistettava, että aina se, mihin keskitymme, lisääntyy. Ja kun keskitymme siihen mitä emme halua, saamme sen oikeastaan vain kasvamaan. Aina kun pohdit, ettet halua esimerkiksi jännittää tai olla arka, nostat sitä mieleesi ja muistutat itseäsi asiasta. Usein kun esimerkiksi ajattelemme jännittämistä, näemme tuon asian mielessämme ja nostamme esiin jännittämisen tunnetta – jolloin kyseinen tunne vain vahvistuu.

Tärkein ajattelun muutos onkin lähteä miettimään, mitä haluamme. Jos et halua jännittää tai epäonnistua, niin mitä sen sijaan haluat? Missä haluat olla ja mitä haluat tuntea?

Ehkä haluat olla varma tai haluat hallita tunteesi? Tarkoituksena ei kuitenkaan ole mennä suoraan toiseen äärilaitaan (esim. haluan olla valtavan rohkea), vaan miettiä mikä sinulle on oikeasti mahdollista ja realistista. Joskus paras valinta on haluta ensin esimerkiksi vain jännittämisen sijaan kyetä toimimaan erilaisissa tilanteissa, sen sijaan, että haluaisimme heti olla todella reippaita tai varmoja.

Tunteiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, sillä tukiverkolla on usein iso merkitys erityisesti vaikeiden tunteiden käsittelyssä. Tunteista on hyvä opetella keskustelemaan myös esimerkiksi perheenjäsenten, luotettavien ystävien tai ammattilaisten kanssa. 

Ratsastajan tunnetaidot kehittyvät ajan kanssa omia taitojaan työstämällä – tunnetaitoja käsittelemme lisää esimerkiksi keväällä 2024 alkavalla ratsastajille suunnatulla verkkokurssilla.

Haluatko toteuttaa omat unelmasi ratsastuksessa? Nostaa tasoasi ja löytää varmuuden ja rentouden ratsastukseen? MielenKoodi avaa uuden, ratsastajille suunnatun verkkokurssin ensi vuonna.

Tilaa itsellesi ilmainen ”Ratsastajan 5 yleisintä virhettä” -opas ja tutustu teemaan enemmän!

Kiinnostaako sinua kuulla lisää aiheesta?

Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon 

tai Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun!

>> BLOGISSA: Miten ratsastajan motivaatio pysyy yllä?

Asiakaspalautteita

Mieli ja tunteet hallintaan niin treenissä kuin kisatilanteessa

Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää...

Jännityksen hallintaa ja syvärentoutusta

Olen saanut jännityksen hallintaan ison avun ja riskien miettiminen on vähentynyt paljon. Syvärentoutus on auttanut paljon joka tavalla minua, etenkin hevosen selässä ja kisavalmisteluissa. 😊 Olen kuunnellut Maaritin tekemiä äänitteitä ennen suorituksia ja jos tullut...

Lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa

Oon saanut lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa. Ollaan harjoiteltu sitä, että pystyn keskittymään vaan omaan suoritukseen ja sulkemaan ympäristön ja muut ratsukot oman ”kuplan” ulkopuolelle.    Mulla on ollut haasteita siinä, etten ratsasta ja vaikuta...

Rauhallisempi ja varmempi olo ennen kisapäivää

Mielen suhteen olo oli kevyt ja rento meidän puhelun jälkeen ja sain keskityttyä muihin asioihin. Se oli todella kiva, sillä startti oli kisapäivänä vasta noin klo 18, joten on melko raskasta kun pari päivää ajatukset on niin vahvasti kisatilanteessa. Yleensä mulla...