Blogi
Kirjoituksia mielenhallinnasta ja vinkkejä mm. kisajännityksen hallintaan
Kisajännitys, mielenhallinta, pelko, stressi
10 täsmävinkkiä jännittämiseen ratsastajalle
10 täsmävinkkiä jännittämiseen ratsastajalle | Jännittäminen on monelle ratsastajalle tuttua, mutta siitä puhutaan ratsastajien keskuudessa edelleen vähän. Monet kuitenkin tunnistavat miten jännitys saa aikaan olotilan, jossa yhtä aikaa haluaa asiaa todella paljon,...
Ratsastajan tavoitteet määrittävät onnistumista – Mihin sinä tähtäät?
Jokaisen ratsastajan tavoitteet tulee asettaa itselle sopiviksi. Liian helpot tavoitteet saavat ratsastuksen tuntumaan jopa tylsältä, kun taas liian suuret ja epärealistiset tavoitteet voivat saada heittämään hanskat tiskiin – vaikka todellisuudessa kehitystä tulee koko ajan. Tavoitteet ovat tärkeä osa onnistumistasi ja menestystäsi, mihin sinä tähtäät?
Miten suhtautua vastoinkäymisiin? Älä jää jumiin epäonnistumisiin ja huonoihin suorituksiin
Miten suhtautua vastoinkäymisiin? Moni valmennuksessani oleva ratsastaja on pohtinut, kuinka nollata tilanne ja päästä parhaiten yli vastoinkäymisistä ja epäonnistumisista. On ymmärrettävää, että jäämme helposti jumiin negatiiviseen ja virheisiin, mutta niistäkin voi oppia pääsemään tehokkaammin yli ja eteenpäin.
Kuinka läheiset ihmiset vaikuttavat suoritukseesi? – Sosiaaliset suhteet ovat tärkeä osa ratsastajan menestystä
Sosiaaliset suhteet, ympäristö ja myös valmennukset vaikuttavat suuresti omaan kehittymiseemme ja menestykseemme ratsastajana. Myönteinen ja kannustava ympäristö vie meitä eteenpäin, kun taas lannistavat läheiset voivat jopa viedä ilon koko lajista. Lue tästä blogista, kuinka sosiaaliset verkostot vaikuttavat menestykseesi.
Hankala hevonen vai osaamaton ratsastaja? Ratsastus on aina yhteistyötä
Käyttäytyikö hevosesi odottamattomasti, ehkä kieltäytyi hyppäämästä? Lähti täysin väärään suuntaan tai ei ollenkaan tottele? Mistä oikein on kyse – onko sinulle sattunut hankala hevonen vai voiko tässä syyttää omaa osaamattomuuttaan? Lue tästä blogista, kuinka voit parantaa yhteistyötänne ja luottamusta välillänne.
Kisajännityksen hallinta – onko jännittäminen kisoissa hyvä vai huono asia?
Suurin osa ratsastuskisaajista jännittää, ja usein jännittäminen on myös hyvä asia. Se
virittää meidät toimimaan ja auttaa keskittymään täysillä suoritukseemme. Joskus taas
emme hallitse jännityksen tunnettamme ja se muuttuu epämukavaksi – ja jopa
pelottavaksi. Tällöin on tärkeää ottaa oma jännittäminen haltuun! Lue tästä blogista, kuinka valjastat jännityksen avuksesi.
Henkinen valmennus tukee niin ratsastuksen harrastajaa kuin kisaajaa
Henkinen valmennus on valmennusmuoto, jonka tavoitteena on lisätä valmennettavan mielenhallinta taitoja ja oppia “käyttämään” mieltä omaa toimintaa tukevasti. Valmennus ei vain kilparatsastajien hyödynnettävissä, vaan siitä voi olla suurta hyötyä myös harrastajille. Erityisesti henkiseen valmennukseen kannattaa hakeutua silloin, kun haluaa kehittyä ja valjastaa mielestä oman voimavaransa.
Miksi en kehity ratsastajana? 5 keinoa päästä eteenpäin jumitilasta
Pohditko usein ”Miksi en kehity ratsastajana?” Ehkä sinusta tuntuu, että olet vuodesta toiseen samalla tasolla ja ettet kehity vaikka mitä tekisit? Kehityksen puute voi johtua monista eri syistä, ja se vaihtelee yksilöllisesti tilanteen mukaan. Lue tästä blogista 5 keinoa, joilla pääset eteenpäin vallitsevasta jumitilasta.
Estääkö epäonnistumisen pelko sinua menestymästä ratsastajana?
Epäonnistumisen pelko on hyvin yleinen tunne, jota monet ihmiset kohtaavat eri elämäntilanteissa. Tunne voi tuntua hyvin voimakkaalta ja vaikuttaa omaan päätöksentekoomme, toimintaamme ja jopa itsetuntoon. Epäonnistuminen ei kuitenkaan ole huono asia, vaan voi auttaa meitä menestymään myös ratsastajana.
Ratsastaja, älä välttele epämiellyttäviä tunteita vaan opettele käsittelemään niitä – Ratsastajan tunnetaidot osa 2.
Ratsastajan tunnetaidot, osa 2. Niin elämässä ylipäätään kuin ratsastusharrastuksen parissa, opettelemme uusia taitoja sekä kohtaamme yllättäviäkin ja stressaavia tilanteita, jotka herättävät meissä myös epäonnistumisen ja pettymyksen tunteita. Joskus lähdemme välttelemään tällaisia tunteita, mutta välttelyn sijaan meidän tulisi oppia käsittelemään niitä. Lue tästä blogista apua tunteiden rakentavaan käsittelemiseen.
Yhteistyö (Instagram)
Emmi ja Pomppis @pompom_dressage
🎀 31 vuotias amatöörikouluratsastaja Emmi
🎀 Hannoverruuna Pomppis
🎀 Rehellistä hevosenomistajan arkea
🎀 Intohimona kouluratsastus
Valmennan Emmiä säännöllisesti mm. traileri- ja kuljetuspelkoon liittyvissä haasteissa hypnoterapian sekä hengitysharjoitusten avulla. Seuraa heidän etenemistään Instagramissa
Kun estetallin kasvatti ei yhtäkkiä uskalla ylittää edes maapuomia, tulee siitä nolo ja avuton olo.
Hetken aikaa en puhunut siitä kenellekään. Vaihdoin vain lajia. Kouluratsastukseen. Minkä aion toki elämässäni jatkossakin pitää, on se sen verran koukuttavaa! Mutta kyllä mä haluan taas hypätä. Ei mulla mihinkään isoille radoille ole hinku. Ei ole koskaan ollutkaan. Mutta se, että uskaltaisi taas ylittãã edes niitä pieniã esteitä, sen haluan takaisin. Tätä kohti on nyt Maaritin @mielen_koodi kanssa tehty töitä. Puomit ja kavaletit menee jo sinä missä muutkin askeleet, muuten onkin vielä työstettävää. Mitä olen tähän mennessä saanut Maaritin kanssa työskentelystä? Keinoja keskittyä vallitsevaan hetkeen. Vahvuutta hyväksyä oma herkkyys ja varovaisuus, vahvuutta tehdã niistä voimavara. Rentoutta kisoja edeltävään päivään sekä itse kisatilanteeseen. Jo namã ovat olleet isoja asioita ja vähentäneet mm. stressiä. Ja onhan se helpottavaa hyväksyä itsessään sellaiset
Mieli ja tunteet hallintaan niin treenissä kuin kisatilanteessa
Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää asia ei suju niin hyvin kuin toivon, mutta voin jatkaa harjoittelua huomenna. Ennen jäin vaan hinkkaamaan ja hinkkaamaan, ja yleensä se meni vaan huonommaksi 😅 Kilpailuissa olen rakentanut esiintymisjännitykseen ja siihen, että tuntuu ”että kaikki katsoo”, sen verho-tekniikan mieleeni. Eli kun ratsastan radalle, ajattelen mielessäni että suljen verhot radan ympäriltä. Silloin siellä ei ole ketään muuta kuin me, ja mä keskityn vaan siihen tekemiseen. Enkä oikeastikaan näe (tai keskity näkemään) ketä siellä radan ympärillä meitä seuraa.
Jännityksen hallintaa ja syvärentoutusta
Olen saanut jännityksen hallintaan ison avun ja riskien miettiminen on vähentynyt paljon. Syvärentoutus on auttanut paljon joka tavalla minua, etenkin hevosen selässä ja kisavalmisteluissa. 😊 Olen kuunnellut Maaritin tekemiä äänitteitä ennen suorituksia ja jos tullut jännityksen ylivalta, niin niistä ollut suuri apu. Myös olen opetellut Maaritin avulla olemaan armollisempi itselleni. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin ja joskus on ihan OK tehdä easympi päivä 😃
Lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa
Oon saanut lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa. Ollaan harjoiteltu sitä, että pystyn keskittymään vaan omaan suoritukseen ja sulkemaan ympäristön ja muut ratsukot oman ”kuplan” ulkopuolelle. Mulla on ollut haasteita siinä, etten ratsasta ja vaikuta radalla yhtä hyvin, kuin treeneissä. Omasta tekemisestä tulee helposti vähän varovaisempaa radalla ja en saa pidettyä kaikkea focusta suorituksessa, jolloin tehtävien laatu ei ole niin hyvä. Oon saanut paljon apua mielikuvaharjoittelusta ja siitä, että käydään kisaverkkaa ja rataa hitaasti läpi. Mielikuvaharjoittelun avulla ollaan päästy kiinni niihin kohtiin, jotka ovat meille vaikeampia radalla. Ollaan mietitty miten osaan tulla vaikeampiinkin liikkeisiin rennosti niin, että saadaan liikkeestä kaikki irti ilman, että oma jännitys vaikuttaa hevoseen.
Rauhallisempi ja varmempi olo ennen kisapäivää
Mielen suhteen olo oli kevyt ja rento meidän puhelun jälkeen ja sain keskityttyä muihin asioihin. Se oli todella kiva, sillä startti oli kisapäivänä vasta noin klo 18, joten on melko raskasta kun pari päivää ajatukset on niin vahvasti kisatilanteessa. Yleensä mulla särkeekin pää seuraavana päivänä, mutta ei tällä kertaa. 👌 Radalle lähtö tuntui varmalta eikä samanlaista jännitystä ollut kun yleensä. Olo oli rauhallisempi ja varmempi. Omaan ratsastukseeni olen vähän pettynyt. Helmi oli todella herkkänä, kevyenä ja avuilla, joten itse olisi pitänyt ratsastaa paremmin. Mutta näissä asioissa olen yleisestikin melko ”armoton” itselleni.
Tunnistan paremmin omia ajatuksia ja hallitsen paremmin mieltäni
Mä tunnistan paremmin mun ajatuksia. Musta tuntuu että mieli ei enää ole vaan jokin ”abstrakti” asia minkä varassa päivät kulkee, vaan voin hallita mun mieltä paremmin. Mulla se tarkoittaa käytännössä eniten rauhoittumista. Ei niinkään fyysisesti ja aikataulullisesti, mutta mulla on keinoja pitää mieli tasaisempana ja rauhallisempana ja näin ollen stressi pienenee ja jaksaminen lisääntyy. Koen myös olevani psyykkisesti vahvempi ja myös onnellisempi. Onnellisuuden tunteen lisääntyminen tulee ehkä siitä, että kun tunnistaa paremmin omia ajatuksia ja mieltään niin on myös enemmän sinut itsensä kanssa.
Kurkistus pään sisään
Tämä on kuin kurkistus oman pään sisään. Kohtaat ajatutukset, pysähdyt ja voit muuttaa niitä. Alitajunta ohjaa ja vaikuttaa meihin tietämättä. Ensimmäistä kertaa onkin keino tarkastella mitä sieltä löytyy!
3 x Rentoutumisvalmennus
Olen aiemmin pelännyt kuljettaa hevosta trailerilla meille sattuneen onnettomuuden takia. Maaritin hypnoterapian sekä mielikuvaharjoitusten avulla pureuduimme pelkooni ja sen juurisyyhyn, ja hypnoterapiasessioiden myötä pelko lieveni ja positiiviset ajatukset vahvistuivat kuljetustilanteissa. Nykyään traileripelkoni on huomattavasti lievempi, ja sain Maaritilta kasan työkaluja jatkaa harjoittelua mielenhallintaan jännittävissä tilanteissa! Nainen, +25
Kuljetus- ja lentopelon käsittely
Kerroin teille aiemmin kuljetusonnettomuudesta, joka meille sattui viime vuonna kauden alussa. Onnettomuus jätti minuun trauman, joka on varjostanut meidän matkustamista siitä lähtien.
Hypnoterapiasta apua unihäiriöihin
Aloitin käymään hypnoterapiassa tammikuusta alkaen pitkään jatkuneiden unihäiriöiden vuoksi. Olen opetellut itsehypnoosin ja saanut myös valtavasti apua kilpaurheilun saralla. Jännitys -ja kilpailutilanteet hallitsen täysin uudella tavalla ja suhtautumisella. Hypnoterapia on ollut minulle merkityksellinen rentoutumisessa, stressinhallinnassa ja kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Uniongelmista en ole täysin päässyt eroon, mutta ne ovat vähentyneet huomattavasti ja olen rennompi jopa unissani. Elena Merivirta, esteratsastaja ja yrittäjä, 31