Pelko on voimakas tunnereaktio, joka monissa tapauksissa on myös hyödyllinen. Se varoittaa meitä vaarasta ja uhkaavasta tilanteesta, ja saa toimimaan sen mukaisesti. Joskus pelkääminen kohdistuu asioihin, joissa pelkoreaktio ei oikeasti olisi tarpeen ja tästä reaktiosta voi myös poisoppia. Lue tästä blogista, kuinka ratsastuspelkoa voi oppia vähentämään ja hallitsemaan.

Mitä ratsastuspelko on? 

Ratsastuspelkoa voivat kokea niin harrastajat kuin kokeneetkin ratsastajat. Se johtuu harvoin kokemattomuudesta tai ratsastustaidon puutteesta, vaan jostain tapahtumasta tai omasta elämäntilanteesta, joka pelkäämisen laukaisee. 

Pelko on voimakas tunnereaktio, joka monissa tapauksissa on hyödyllinen. Se varoittaa meitä vaarasta ja uhkaavasta tilanteesta, ja saa meidät joko taistelemaan, pakenemaan tai lamaantumaan.  

Joskus voimakas reaktio yhdistyy virheellisesti tilanteeseen, jota meidän ei oikeasti tarvitse pelätä. Aivot ovat ikään kuin huijattuja tuottamaan reaktio tilanteessa, jossa se ei olisi tarpeen. Se saa meidät helposti välttelemään tilanteita, jotka kyseisen reaktion aiheuttaa. 

Joskus voimakas pelkoreaktio saa meidät rajoittamaan omaa elämäämme, ja lopetamme harrastuksen, josta olemme ennen nauttineet.

Ratsastuspelko syntyy usein tilanteessa, joka on jostain syystä laukaissut tuon hälytyssysteemimme. Taustalla voi olla esimerkiksi jokin onnettomuus tai ehkä hevosten kanssa on sattunut jotain, mikä on vienyt pois turvallisuuden tunteemme hevosten seurassa tai ratsastaessa. Useimmiten ratsastukseen liittyvät pelot liittyvät joko putoamiseen tai muuten loukkaantumiseen

Tällaiset tilanteet synnyttävät helposti post-traumaattista stressiä tai yleistynyttä ahdistuneisuutta, ja ajatuksia hallitsee pelkäämistä ylläpitävät mielikuvat. Usein pelon kokemukseen liittyy myös häpeää ja avuttomuuden tunnetta, ja pelko tuntuu hyvin hallitsemattomalta.  

Myös yksi hyvin yleinen syy pelkäämiseb syntymiseen, on tarve kontrolloida eli toisin sanoen hallita asioita ja tilanteita. Ja jos emme pysty hallitsemaan tai ennakoimaan hevosen reaktioita, saattaa tilanne nostaa meissä pelon tunteen. Syyt kontrolloinnin ja hallinnan tarpeen takana taas saattavat juontua pitkälle menneisyyteen, mutta yleensä niidenkin taustat ja juuret ovat selvitettävissä sekä löydettävissä. 

Välttely on luonnollinen reaktio ratsastuspelkoon 

Mikäli ihminen kärsii voimakkaasta pelkotilasta, hän pyrkii yleensä kaikin tavoin välttämään kyseistä tilannetta. Ihminen muovaa toimintaansa tunteen sanelemana niin, ettei pelottavaa tilannetta tarvitse enää kohdata. 

Monet lopettavatkin ratsastamisen kokonaan, toiset jopa kokonaan tallilla käymisen. Jotkut vaihtavat esimerkiksi esteratsastamisen toiseen lajiin, mikäli hyppäämiseen kohdistuu pelkäämistä.

Tärkeintä olisi uskaltaa kuunnella ja tutustua omaan pelkoonsa.

Välttely ei kuitenkaan varsinaisesti auta hävittämään pelkoa, vaan se sysää sen vain syrjään. Välttelyn sijaan tulisi uskaltaa katsoa asioita oman pelkäämisen taustalla. Tutkia mistä nuo pelon tunteet ovat saaneet alkunsa. Syyt taustalla eivät aina ole välttämättä isoja tai erityisen pelottavia, vaikka itse pelon tunne olisikin voimakas. 

Pelkäämisestä on vain tehty iso asia, vaikka loppujen lopuksi se on vain yksi tunne muiden tunteiden joukossa – yksinkertaistaen sanottuna ja silti tuota tunnetta mitenkään väheksymättä. 

Pelon tunnetta emme voi kokonaan poistaa, eikä sille ole myöskään tarvetta, sillä pelkäämisen on myös normaali ja tärkeä osa itsesuojeluvaistoamme. Me myös tarvitsemme pelkoa. Ratsastuspelkoa on kuitenkin hyvä käsitellä ja lieventää, että meillä olisi jälleen mahdollisuus päästä takaisin rakkaan harrastuksemme pariin.  

Ratsastuspelon voittaminen lähtee sen tunnistamisesta

Tehokkain tapa lieventää ratsastuspelkoa on altistaa pelkäämisen kohteelle vähitellen ja ottaa oma mieli haltuun. On tärkeää pelottavien tilanteiden välttelyn tai kieltämisen sijaan oppia, miten kohdata pelko ja miten sitä voi käsitellä.

Tärkeintä ensimmäisenä on tunnistaa ja myöntää oma pelkääminen – ja sen jälkeen löytää pelon aiheuttaneet juurisyyt. Kun ymmärtää mitä pelko on ja mistä se voi johtua, voi omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan lähteä armollisemmin tunnustelemaan.

Mikäli omaa pelkoaan ei tunnista, voi se tuntua vain epämääräisenä tunteena tai olona, joka ilmestyy vain selittämättömästi ilman mitää erityistä syytä. Lisäksi meille saattaa yhtäkkiä ilmestyä motivaation puutteetta koko ratsastamista kohtaan.  

Jos omaa pelkoa ei tunnista, se voi tuntua vain epämääräisen ja epämiellyttävänä olotilana.

Kun pelkäämisen tunnistaa ja myöntää, voi sitä lähteä käsittelemään mielenhallinnan taitojen avulla ja altistaa itseään sen myötä pelottavalta tuntuvaan tilanteeseen pienin askelin. Lisäksi kun pelkäämisen taustalla olevia syitä ja asioita on löydetty ja mahdollisesti saatu purettua niiden vaikutusta, voi pelätyn asian kohdata uusin silmin tai tavoin ja huomata, että pelko on lähtenyt pienenemään.

Pelon kohtaamisessa korostuu kyky hallita ja ohjata omaa mieltään. Jos emme tiedosta sitä, on melkein varmaa, että mieli vie meitä vain lähemmäs tätä voimakasta tunnetta. Mutta kun me opimme, miten mielemme toimii ja itse säätelemään tunteitamme, meillä itsellä on avaimet tuohon pelkoon!

Tällöin myös keholla ja mielellä on mahdollisuus oppia huomaamaan, ettei mitään pelättävää ole. Pikku hiljaa opimme pois liiallisesta tunnereaktiosta ja opimme, kuinka selviydymme pelottavista tilanteista.

Mentaalinen valmennus ja hypnoterapia apuna ratsastuspelon hälventämisessä

Mentaalisella valmennuksella ja hypnoterapialla voi hälventää ratsastuksen aiheuttamaa pelkotilaa. Valmennuksessa tutustumme omaan pelkäämiseemme ja ajatuksiimme, joihin olemme jääneet kiinni. Usein esimerkiksi keskitymme ajattelemaan vain sitä, mitä emme halua tapahtuvaksi tai mitä kamalaa voisi kohta tapahtua.  

Kun omat pelkäämiseen liittyvät ajatukset tunnistaa, vahvistuu oma hallinnan tunne ja itseluottamus. Negatiivisten ajatusten sijaan omaa ajatusmaailmaa voi alkaa ruokkia positiivisilla ajatuksilla ja onnistumista suosivilla mietteillä. Pikku hiljaa oma turvallisuuden tunne ja tunne omasta selviytymisestä eri tilanteissa kasvaa. Alat uskoa itseesi ja myös keho oppii pois väärästä tunnereaktiosta ratsastustilanteissa ja tilanteissa, joissa hevosia on läsnä. 

Valmennuksessa keskitymme lisäämään kykyä tunnistaa ajatuksia ja tapaa toimia. Lisäksi opit löytämään erilaisia keinoja, miten pelon tunnetta voi purkaa itse. Löydät myös lisää voimaa ja energiaa, ja saat mieleesi ajatuksia, jotka vievät eteenpäin.

Ratsastuspelon kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä tukea ja apua siihen voit saada esimerkiksi mentaalivalmennuksesta ja hypnoterapiasta. Kun omaa pelkäämistään käsittelee, siihen tutustuu paremmin ja se antaa sinulle paljon työkaluja, joita voit käyttää pelottavissa ja jännittävissä tilanteissa myös muilla elämän osa-alueilla tai kilpailutilanteissa.

Valmennuksen avulla opit tuntemaan itsesi paremmin ja uskomaan itseesi niin ratsastajana kuin muulloinkin.  

Harrastaja- ja kilparatsastajien valmennusohjelmat räätälöidään jokaiselle valmennettavalle yksilöllisesti.  

Mentaalivalmennus sekä hypnoterapia sopii:  

  • PELKÄÄMISEN / JÄNNITYKSEN VÄHENTÄMINEN 
  • KESKITTYMISKYVYN LISÄÄMINEN 
  • AIKAISEMMAN HUONON SUORITTAMISEN MUOKKAAMINEN 
  • SUORITUKSEEN LIITTYVIEN AHDISTUKSEN / PAINEIDEN KANSSA TOIMIMINEN 
  • SUORITUSKYVYN PARANTAMINEN 
  • HENGITYKSEN PARANTAMINEN 
  • KESKITTYMINEN MENESTYKSEEN / TAVOITTEISIIN 
  • RADAN / RATSASTUKSEN HARJOITTELEMISTA 

>> Asiakaspalaute: ”Kun estetallin kasvatti ei yhtäkkiä uskalla ylittää edes maapuomia, tulee siitä nolo ja avuton olo.”

>> Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun

tai Varaa aika ilmaiseen kartoituspuheluun, Kuulen tilanteestasi mielelläni! 

>> Lue lisää Mentaalisesta valmennuksesta

>> Lue lisää Hypnoterapiasta

Asiakaspalautteita

Mieli ja tunteet hallintaan niin treenissä kuin kisatilanteessa

Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää...

Jännityksen hallintaa ja syvärentoutusta

Olen saanut jännityksen hallintaan ison avun ja riskien miettiminen on vähentynyt paljon. Syvärentoutus on auttanut paljon joka tavalla minua, etenkin hevosen selässä ja kisavalmisteluissa. 😊 Olen kuunnellut Maaritin tekemiä äänitteitä ennen suorituksia ja jos tullut...

Lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa

Oon saanut lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa. Ollaan harjoiteltu sitä, että pystyn keskittymään vaan omaan suoritukseen ja sulkemaan ympäristön ja muut ratsukot oman ”kuplan” ulkopuolelle.    Mulla on ollut haasteita siinä, etten ratsasta ja vaikuta...

Rauhallisempi ja varmempi olo ennen kisapäivää

Mielen suhteen olo oli kevyt ja rento meidän puhelun jälkeen ja sain keskityttyä muihin asioihin. Se oli todella kiva, sillä startti oli kisapäivänä vasta noin klo 18, joten on melko raskasta kun pari päivää ajatukset on niin vahvasti kisatilanteessa. Yleensä mulla...