Kun ratsastuskisat jännittää – selätä kisajännitys mielenhallinnan taidoilla 

Onko sinun vaikea rentoutua kisatilanteessa? Ratsastuskisat jännittää monia ratsastajia, olipa kyseessä ensikertalainen tai jo kokenut kilpailija. Jännittäminen on luonnollinen reaktio tilanteisiin, jotka ovat meille joko uusia tai erittäin tärkeitä. 

Jännittämistä voi kuitenkin myös lieventää ja oppia ottamaan haltuun, jolloin voimme jopa parantaa omaa suoritustamme. Erityisesti jos kilpailut menevät vain selviytymiseen hetkestä toiseen, on hyvä opetella lisää oman mielenhallinnantaitoja. Kun mielemme on täysillä mukana kisoissa, ovat kilpailut mielekkäämpiä kokemuksia ja lisäksi voimme valjastaa itsemme myös parempaan kisamenestykseen.

Kuinka jännittäminen näyttäytyy kisatilanteissa?

Jännittäminen voi oireilla sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kehollisis-fyysisiä oireita voivat olla esimerkiksi pulssin tiheneminen, hengityksen salpautuminen, käsien hikoaminen, mahakivut ja jalkojen tärinä. Mielemme puolestaan lähtee helposti murehtimaan mitä tuomarit tai yleisö meistä ajattelee, tulemmeko nolaamaan itsemme tai epäonnistummeko kaikkien edessä. 

Lyhytaikaisesti jännittäminen voi olla meille hyödyllistä, sillä pieni virittyminen saa meidät keskittymään paremmin kisasuoritukseen ja voi jopa parantaa suoritusta. 

Eräs ratsastaja totesi minulle kisojen jälkeen, että niissä kisoissa ei ollut mukana jännitystä, mikä itseasiassa huononsi hänen suoritustaan. Tällöin kisasuorituksesta lähti terävin tekeminen pois ja hän ei ratsastanut riittävän hyvin.

Jännitystä ei kannata kokonaan yrittää poistaa, vaan kannattaa pyrkiä pitämään sitä sen verran, että se auttaa suorituksessa. Tärkeintä on hallita omaa jännittämisen tunnettaan. 

Ongelmaksi jännittäminen muodostuu silloin, kun ratsastuskisat jännittää niin voimakkaasti ja hallitsemattomasti, ettemme ole kilpailuissa parhaimmillamme. Emme välttämättä edes muista koko kisasta mitään jälkeenpäin, eikä kilpaileminen tunnu enää mukavalta. Toiset voivat oireilla jopa viikkoja ennen suurta päivää, toisille lamaannuttava reaktio iskee päälle vasta juuri ennen omaa vuoroa.  

Tämä voi johtaa siihen, että kisasuoritus jää selvästi alle normaalin ratsastustason tai voimme stressata jännityksen vuoksi niin paljon, että lopetamme ratsastuksen jopa kokonaan. Toisin sanoen lamaannumme täysin. Tähän ei ole kuitenkaan syytä, sillä jännittämisestä voit tehdä myös oman voimavarasi. Ja tällöin jännitys auttaa sinua parempaan suoritukseen. 

Miksi ratsastuskisat jännittää monia?

Vaikka olisimme kokeneita ratsastajia, emme pääse harjoittelemaan varsinaisia kisatilanteita etukäteen. Joskus jännittäminen johtuu vain kisakokemuksen puutteesta, mutta myös kokeneille kisaajille tilanne on aina uusi – ja joudumme siihen usein vain suoraan ja selviytymään siitä. 

On normaalia, että jännitämme itsellemme uusissa tilanteista, eikä meillä ole välttämättä taitoa hallita mieltämme tässä itsellemme vieraassa ympäristössä ja tilanteessa. Tällöin meillä laukeaa helposti taistele ja pakene -tila, joka laittaa meidät toimimaan kuin automaattiohjauksella. 

Toisaalta voi olla, että olemme epävarmoja itsestämme ja omasta osaamisestamme. Ehkä emme ole saaneet tarpeeksi kannustusta ja rohkaisua kilpailemiseen, tai voimme myös itse vaatia itseltämme aina huippuhyviä suorituksia. Näin luomme itse paineet itsellemme onnistua suorituksessa, ja ratsastuskisat jännittää, sillä ruokimme itse jännitystä vaatimuksella onnistua ja olla paras. Tällöin alamme myös helposti “suorittamaan” ratsastusta, mikä voi tehdä siitä mekaanista.

Jännittäminen voi myös kasvaa, mikäli sen kokee noloksi tai häpeälliseksi. Jännittämisestä puhuminen on ollut kauan tabu, mutta onneksi jo tänä päivänä ymmärrämme, kuinka normaalia ja yleistä jännittäminen kisatilanteissa on. Jännittämiseen on mahdollista saada myös apua, sillä usein oireiden peittely ja hallinnan keinojen puute voi saada olon tuntumaan avuttomalta ja yksinäiseltä. Jännittämisessä ei kuitenkaan ole mitään hävettävää vaan kyseessä on luonnollinen reaktio tilanteeseen, joka ei ole täysin hallinnassamme.  

Älä anna jännittämisen estää kisaamistasi. 

Isoin asia minkä voit tehdä itsesi hyväksi, on opetella tulemaan jännittämisen kanssa toimeen. Siitä ei ole tarvetta päästä kokonaan eroon, vaan voit ottaa sen haltuun ja valjastaa omaan käyttöösi niin, että se vain puskee sinut parempaan suoritukseen.  

Helpota kisajännitystä mielenhallinnan taidoilla 

Yksi iso apu jännittämisen haltuunottoon on hallita omaa mieltänsä. Voit myös kysyä itseltäsi: ”Kuka hallitsee mieltäni?”  Hallitsetko sinä itse vai joku muu? Sanotaan, että mieli on jopa tärkein varusteemme ratsastuksessa. Voit harjoitella vaikka kuinka paljon, mutta jos et usko itseesi, vaikuttaa se aina myös tuohon taitoosi. Ilman mielenhallintaa ja omaa uskoamme itseemme emme saa koko kapasiteettiamme esiin. Suorituksemme jää usein vajaaksi, sillä emme uskalla antaa ratsastuskisoissa täyttä potentiaaliamme.  

On hyvä muistaa, ettei kukaan ole synnynnäisesti hyvä säätelemään tunteitaan ja jännittämistään, vaan se vaatii opettelua ja toistokertoja. Asiakkailleni suurin oivallus on ollut usein se, että me emme ole yhtä kuin meidän mieli ja voimme itse vaikuttaa siihen, miten mielemme toimii. Vaikutamme mieleemme koko ajan, vaikka teemme sen usein tajuamattamme. Eräs asiakkaani totesi valmennuksien alettua: 

”Tämä on kuin kurkistus oman pään sisään. Kohtaat ajatukset, pysähdyt ja voit muuttaa niitä. Alitajunta ohjaa ja vaikuttaa meihin tietämättä. Ensimmäistä kertaa minulla onkin keino tarkastella mitä sieltä löytyy ja vaikuttaa niihin!”  

Mielenhallinta vaatii harjoittelua, siinä missä ratsastuskin. Samoin kuin treenaamme esimerkiksi hyppyjä tai erilaisia ratsastusratoja, voimme valjastaa itsemme mielen avulla pois jännittämisestä ja lamaantumisesta, mutta myös parempiin suorituksiin lajissa kuin lajissa.  

Entä jos voisit ratsastaa myös kisoissa hyvällä fiiliksellä ja niin, että voit täysin keskittyä ratsastamiseen? Etkä vain odottaisi radan tai kisojen olevan nopeasti ohi! 

Mentaalivalmennus harrastaja- ja kilparatsastajien tukena 

Mentaalinen eli mielenvalmennus voi auttaa sinua ottamaan oman jännityksesi haltuun. Voimme osata ratsastaa todella loistavasti, mutta jos mielemme ei usko siihen, emme saa koko kapasiteettiamme esiin kisoissa. Pahimmillaan jopa lopetamme kilpailemisen kokonaan, sillä ratsastuskisat jännittää niin paljon, että alamme uskoa, ettei meistä ole siihen. 

Mentaalisella valmennuksella voimme hälventää jännitystä ja auttaa ratsastajaa suoriutumaan paremmin sekä helpommin kilpailupäivästä ja kilparadasta. Usein jäämme kiinni negatiivisiin ajatuksiin ja koemme jopa häpeää omasta jännittämisestämme. Valmennuksessa lähdemme pohtimaan mistä tämä ajatusmaailma on syntynyt ja lisäämme positiivisia tunteita.  

Lisäksi olemme luontaisesti taipuvaisia ajattelemaan asioita, joita emme halua. Mietimme mitä kaikkea ilman haluamme olla tai mistä me haluamme päästä eroon. Emmekä välttämättä osaa kertoa mitä me haluamme. Tai mitä ja millaista se on. Tämä kuulostaa usein helpolta ja luulemme sitä jo tekevämme, mutta huomaamattamme emme kuitenkaan toimi sen mukaan.  

Jo yksittäisillä mielikuvaharjoituksilla voimme vaikuttaa kaikkeen mahdolliseen, mitä ratsastuksen tai kilpailupäivän aikana tapahtuu tai mitä haluamme niiden sisältävän. Voi kuitenkin olla vaikea määrittää itse, mikä siellä radalla jännittää tai mistä jännitys syntyy. Tällöin mielikuvaharjoittelun avulla pääsemme suoraan alitajuntaamme tutkimaan tilannetta lisää.

Esimerkiksi erään ratsastajan hyppyjännityksen taustalta löytyi ´unohtunut´ onnettomuus, jossa hän tippui estevalmennuksessa ja sai aivovamman. Mielemme on erittäin viisas ja voi suojella meitä sulkemalla asioita pois, mutta silti ne muistuttavat olemassaolostaan mitä erilaisimmin tavoin – kuten jännityksenä eri tilanteissa.

Myös hengitys- sekä läsnäoloharjoitukset ovat tuoneet jo monelle huomattavaa apua kilpailupäivään ja jo yleensä joka päiväiseen ratsastukseen. Ja niiden ei tarvitse viedä montaa minuuttia, kun sen tuoma hyöty on kiistaton. Hevoset ovat meidän peilejä, ja ne kyllä kertovat nopeasti meidän mielentilasta ja edistymisestä.

Mentaalisella valmennuksella voidaan vaikuttaa esimerkiksi:

  • PELON / JÄNNITYKSEN VÄHENTÄMISEEN
  • KESKITTYMISKYVYN LISÄÄMISEEN
  • AIKAISEMMAN HUONON SUORITTAMISEN MUOKKAAMISEEN 
  • SUORITUKSEEN LIITTYVIEN AHDISTUKSEN / PAINEIDEN KANSSA TOIMIMISEEN 
  • SUORITUSKYVYN PARANTAMISEEN 
  • HENGITYKSEN PARANTAMISEEN
  • MENESTYKSEEN / TAVOITTEISIIN KESKITTYMISEEN
  • RADAN / RATSASTUKSEN HARJOITTELEMISEEN

>> Haluatko kuulla lisää? Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun!

tai Varaa tästä ilmainen puhelintapaaminen (20 min) ja katsotaan sinulle sopivin valmennus

>> Lue myös: Valmennusohjelmat harrastaja- ja kilparatsastajille

Valmennusohjelmat räätälöidään jokaiselle valmennettavalle ja niissä pureudutaan yksilöllisesti valmennettavan haasteisiin sekä kehitetään niiden ratkaisemiseksi jokaiselle sopivat omat työkalut. Valmennusohjelmat sisältävät aina tapaamisia, äänitteitä ja valmennuspuheluita. 

Tehdään yhdessä sinusta vielä parempi ratsastaja! 

Asiakaspalautteita

Mieli ja tunteet hallintaan niin treenissä kuin kisatilanteessa

Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää...

Jännityksen hallintaa ja syvärentoutusta

Olen saanut jännityksen hallintaan ison avun ja riskien miettiminen on vähentynyt paljon. Syvärentoutus on auttanut paljon joka tavalla minua, etenkin hevosen selässä ja kisavalmisteluissa. 😊 Olen kuunnellut Maaritin tekemiä äänitteitä ennen suorituksia ja jos tullut...

Lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa

Oon saanut lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa. Ollaan harjoiteltu sitä, että pystyn keskittymään vaan omaan suoritukseen ja sulkemaan ympäristön ja muut ratsukot oman ”kuplan” ulkopuolelle.    Mulla on ollut haasteita siinä, etten ratsasta ja vaikuta...

Rauhallisempi ja varmempi olo ennen kisapäivää

Mielen suhteen olo oli kevyt ja rento meidän puhelun jälkeen ja sain keskityttyä muihin asioihin. Se oli todella kiva, sillä startti oli kisapäivänä vasta noin klo 18, joten on melko raskasta kun pari päivää ajatukset on niin vahvasti kisatilanteessa. Yleensä mulla...