On tyypillistä, että myös ratsastajan motivaatio tuntuu välillä olevan kadoksissa. Motivaatio on kuitenkin se mahtava voima, joka saa meidät lähtemään treeneihin ja tallille silloinkin, kun ei yhtään huvittaisi. Lue tästä blogista, kuinka ratsastaja voi vaikuttaa omaan motivaatioon.
Tunnistatko sen tilanteen, kun väsymys painaa, olisi muita kiireitä, eikä tallille yksinkertaisesti huvittaisi lähteä? Mieli tekisi jäädä lepäämään, ja ehkä taustalla painaa myös edellinen epäonnistunut ratsastuskerta.
Mikäli olemme motivoituneita ratsastamaan ja kehittymään, silti ammennamme jostain voimia ja intoa lähteä treenaamaan tälläkin kertaa. Lähdemme liikkeelle, sillä haluamme saavuttaa omat päämäärämme tai odotamme jälleen näkevämme tallilla ystävämme.
Motivaatiotekijöitä on lukuisia ja kun opit ymmärtämään paremmin mikä sinua liikuttaa, osaat asettaa itsellesi sopivia tavoitteita ja löydät intohimosi.
Mistä motivaatio syntyy?
Motivaation lähteet voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Erityisen tärkeää on oma sisäinen maailmamme, ja sen ymmärtäminen, mitä sinä itse haluat?
On tärkeää pohtia, mistä nautit ja mikä on sinulle tärkeää?
Tällaiset sisäiset syyt, kuten itsellemme tärkeät asiat, voivat olla hyvin pitkäkestoisia motivaation lähteitä ja siksi erityisesti ne voivat myös johtaa kestävämpään menestykseen. Kun taas ulkoiset syyt ovat usein lyhytkestoisimpia ja vaihtelevampia motivaatiotekijöitä. Mutta mistä sisäiset ja ulkoiset syyt toimia voivat syntyä?
Sisäinen motivaatio:
Ihmisen sisäisiä syitä toimia on monia, kuten oma tunne siitä, että voi itse vaikuttaa ja päättää omista tekemisistään. Sisäisellä motivaatiolla tarkoitetaan kaikkia niitä tilanteita, jossa henkilö tekee asioita oman sisäisen halun tai kiinnostuksen vuoksi.
Tällöin henkilö toimii itseohjautuvasti, ja toiminta lähtee esimerkiksi hänen omista arvoistaan tai kiinnostuksen kohteistaan. Sisäinen syy toimia voi olla myös kokemus omasta pystyvyydestä ja osaamisesta. Tällöin esimerkiksi juuri ratsastus antaa tunteen, että osaan ja kykenen, voin saavuttaa tavoitteet ja kehittyä.
Selkeät ja itselle mielekkäät tavoitteet voivatkin olla voimakas motivaation lähde. Kun tiedät, mikä on unelmasi, mitä haluat saavuttaa ja mitä kohti olet menossa, näet haluamasi lopputuloksen kirkkaana mielessäsi. Tällöin olet todennäköisesti motivoituneempi myös saavuttamaan tämän unelmasi, kuin jos sinulle ei ole selkeää se, mitä kohti olet menossa.
>> Lue myös: Miksi itsetuntemus on tärkeää ratsastajalle?
Ulkoinen motivaatio:
Ulkoisia tekijöitä ovat kaikki ne vaikutteet, jotka tulevat itsemme ulkopuolelta. Tällaisia ovat esimerkiksi ympärillämme olevat ihmiset tai ilmapiiri tallilla. Kun ympärilläsi on inspiroivia, kannustavia ja myönteisiä ihmisiä, se on voimakas eteenpäin työntävä voima, joka innostaa harrastuksen pariin.
Ulkoisia tekijöitä voivat olla myös esimerkiksi palkkiot, raha tai rangaistukset. Rangaistuksista puhutaan niin sanotusti negatiivisina motivaation lähteinä, sillä ne saavat toimimaan rangaistuksen pelon kautta. Tällöin ihminen toimii siksi, että hän välttää jonkin asian, kuten juuri rangaistuksen tai ei-miellyttävän tunteen.
Parempia tekijöitä ovatkin esimerkiksi palkkiot, jotka näyttävät toteen oman kehityksen ja antavat arvostusta omalle tehdylle työlle. Tällöin henkilö toimii välttelyn sijaan saadakseen itselleen jokin asian, kun palkkion tai kiitoksen.
Miten pitää yllä motivaatiota ratsastuksessa?
Kun olemme motivoituneita ratsastukseen, tuntuu ratsastaminen hyvältä ja se on tärkeä osa elämäämme. Vaikka joka päivä ei huvittaisikaan, koemme merkityksellisemmäksi lähteä harrastuksen pariin kuin jäädä kotiin. Ratsastajan motivaatio löytyykin sieltä, mikä on sinulle tärkeää. Se mihin oikeasti suhtaudut intohimolla kasvattaa myös motivaatiotasi toimia asian hyväksi.
Tärkeää motivoitumisen kannalta on myös se, ettei oman tavoitteen saavuttaminen tunnu liian suurelta ja kaukaiselta unelmalta. Jos tavoitteesi tuntuu aivan liian isolta, kaukaiselta tai vaikealta saavuttaa, on hyvä pilkkoa suuri tavoite pienemmiksi, esimerkiksi päivä-, viikko- tai kuukausikohtaisiksi tavoitteiksi. Tällöin voi myös seurata helpommin omaa kehitystäsi ja askeleita kohti suuremman tavoitteen saavuttamista, ja näin ratsastajan motivaatio pysyy todennäköisemmin yllä.
Hyvin asetetut tavoitteet eivät tunnu liian suurilta, muttei liian helpoiltakaan.
Liian helpot tavoitteet voivat puolestaan tuntua liian tylsiltä, sillä myös haasteet ovat usein kehitykselle tärkeitä. Kun huomaatkin, että ylitit itsesi, edistyit ja voitit sellaisen haasteen, joka vielä hetki sitten tuntui mahdottomalta, se vie sinua paljon eteenpäin ja palkitsee.
Tärkeää olisi opetella iloitsemaan pienistäkin edistysaskelista matkan varrella. Kun huomaat, että olet jälleen askeleen lähempänä iso tavoitettasi tai onnistuit hyvin juuri tänään, se motivoi sinua jatkamaan.
Jos ympäristösi ei ole kovinkaan inspiroiva, voit myös itse hakea myönteisyyttä ympärillesi, esimerkiksi etsimällä itsellesi esikuvan, jollainen haluat itsekin olla. Positiivinen asenne niin ympärillä kuin itsessä, auttaa myös uskomaan itseensä ja omaan kehitykseensä.
>> Lue myös: Psyykkinen valmennus tukee ratsastajaa elämän haasteissa ja muutoksissa
Löydä oma ratsastajan motivaatio ja menesty
Itselle tärkeimmät asiat ratsastuksessa eivät ole aina itselle selkeitä, ja niitä on hyvä pysähtyä tutkimaan. Motivaation lähteet voivat myös vaihdella ja muuttua esimerkiksi oman kehityksen ja kasvun myötä.
Varaa siis hetki aikaa itsellesi ja pohdi, mikä todella liikuttaa sinua. Kysy itseltäsi, miksi teet tiettyjä asioita ja miksi ne ovat aidosti sinulle tärkeitä.
Haluatko tutustua lisää omiin motivaation lähteisiisi?
“Askeleet Kohti Huippusuoritusta” on 3 työpajan kokonaisuus, jonka avulla voit käsitellä ja ratkaista haasteita kehityksesi tiellä.
Tavoitteena on itseensä uskova, motivoitunut ja psyykkisesti vahvempi, tyytyväinen ratsastaja.
Lue lisää täältä