Miten suhtautua vastoinkäymisiin? Moni valmennuksessani oleva ratsastaja on pohtinut, kuinka nollata tilanne ja päästä parhaiten yli vastoinkäymisistä ja epäonnistumisista. On ymmärrettävää, että jäämme helposti jumiin negatiiviseen ja virheisiin, mutta niistäkin voi oppia pääsemään tehokkaammin yli ja eteenpäin.
Myös vastoinkäymiset kuuluvat elämään, emmekä aina onnistu. Olennaista on kuitenkin se, kuinka suhtaudumme vastoinkäymisiin ja menemme niistä yli. Erityisesti kilparatsastuksessa menestyminen vaatii sitoutumista, eikä luovuttaa voi heti ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla.
Varsinkin radalla ollessa kyky nolla mielensä nopeastikin on tärkeää. Vaikka jokin menisi pieleen esimerkiksi jo ensimmäisessä hypyssä, on kyettävä laittamaan se syrjään ja keskityttävä jälleen seuraavaan hyppyyn. Asioita ei voi jäädä murehtimaan ja pohtimaan, vaan käännettävä huomio jälleen tulevaan.
“Asioita ei voi jäädä radalla murehtimaan, vaan ne on kyettävä laittamaan hetkeksi syrjään”
Jos meillä ei ole keinoja käsitellä epäonnistumisia, saatamme jäädä niihin herkästi jumiin. Pohdimme jotakin pientä mokaa läpi kisasuorituksemme – tai kehnoa sijoitusta kisoissa vielä pitkänkin ajan päästä. Murehdimme ja mietimme, mitä olisimme voineet tehdä toisin tai emme käsitä mikä edes meni pieleen. Ehkä lähdemme etsimään syitä huonolle onnellemme tai syytämme jotain epäolennaista tekijää.
Voimme kuitenkin itse vaikuttaa siihen, miten toimimme vastoinkäymisten tai epäonnistumisten jälkeen. Yksi vastaus piilee omassa resilienssissämme ja mielemme joustavuudessa, eli psyykkisessä kyvyssämme toimia arjen stressaavissa tilanteissa ja muutostilanteissa. Lue tästä blogista lisää resilienssistä ja mielen joustavuudesta, sen kasvattamisesta sekä keinoista päästä vastoinkäymisistä jouhevasti eteenpäin.
Mitä on resilienssi?
Resilienssillä tarkoitetaan kykyämme selviytyä psyykkisesti arjen haasteissa, stressaavissa tilanteissa ja muutoksen keskellä – ja niistä huolimatta. Resilienssi on erityisesti mielen joustavuutta, eli kykyä mukautua erilaisiin tilanteisiin ja esimerkiksi orientoitua uudelleen stressaavan tilanteen jälkeen.
Resilienssi syntyy aina vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, eli kohtaamalla erilaisia tilanteita. Mielemme joustavuutta voimme siis kasvattaa kohtaamalla erilaisia haasteita ja epäonnistumisia, sillä näissä tilanteissa meillä on mahdollista harjoittaa omaa resilienssiämme, ja opetella sopivia toimintatapoja ja keinoja päästä yli epäonnistumisista.
Jos kuitenkaan emme osaa kohdata vastoinkäymisiä ja näemme kaiken negatiivisen kautta, usein se vain kasvattaa negatiivisuutta. Jos siis meillä ei ole ollenkaan kykyä kohdata vastoinkäymisiä, se voi jopa pahentaa tilannetta ja viedä sitä huonompaa suuntaan.
Resilienssimme siis muuttuu ja kehittyy molempiin suuntaan, eikä ole mikään itsestään selvä asia. Myös ammattilaisella tunteet voivat heitellä laidasta laitaan – ja tällöin kaipaamme lisää työkaluja tunteidemme hyväksymiseen ja käsittelyyn.
“Opi kääntämään ajatuksesi oikeille raiteille.”
Esimerkiksi eräs valmennettavani kertoi omien tunteidensa heittelystä – ensimmäisen kisapäivän jälkeen tilanne ei tuntunut yhtään hyvältä ja epävarmuus hiipi ajatuksiin. “Ei musta ole tähän” ja “En pysty huomiseen korkeampaan luokkaan” -ajattelu nosti päätänsä.
Aikaisempina vuosina hän olisi vain heittänyt hanskat tiskiin ja luovuttanut tässä vaiheessa. Mutta nyt mielenhallintaa harjoitelleena hän lähti pohtimaan, kuinka saada tuo oma ajattelu käännettyä. Hän kuunteli tuttua äänitettä, ja lähti valmistautumaan seuraavaan kisapäivään – ja ylsi lopulta seuraava päivänä kolmannelle sijalle!
Mielen harjoittaminen onkin taitolaji siinä missä ratsastuskin ja kehittyäkseen ratsastajana tulisi harjoitella omia mielen taitoja.
>> Lue myös: Ratsastajan tunnetaidot, osa 1.
>> Lue myös: Ratsastajan tunnetaidot, osa 2.
Vuorovaikutus ja avun pyytäminen tärkeä osa eteenpäin menemistä
Haastavissa elämäntilanteissa ja epäonnistumisia kohdatessa, olennaisessa osassa on myös osata pyytää tarvittaessa apua, ja saada muilta tukea. Erityisesti muiden ihmisten tuki ja kannustus auttaa ylläpitämään omaa resilienssiä, ja on tärkeä voimavara myös ratsastajalle.
Erityisesti ne läheisimmät ihmiset, joiden kanssa vietämme paljon aikaa, vaikuttavat myös menestykseemme. Usein niin perhe, kaverit, valmentajat kuin tallilla olevat henkilöt, vaikuttavat niin ilmapiiriin kuin omiin ajatuksiimme. Ne ihmiset, joiden kanssa vietämme eniten aikaa, vaikuttavat myös eniten ajatuksiimme ja toimintaamme, sillä peilaamme itseämme näiden ihmisten kautta.
Kun ympäristö on kannustava, on huomattavasti helpompi itsekin uskoa siihen, että tästäkin selviää ja pääsee ylitse, ja kaikki kääntyy parhain päin. Muut voivat myös auttaa näkemään tilanteen hyviä puolia, sekä suhteuttaa epäonnistumista isompaan mittakaavaa. Sillä jäämme usein yksin suurentelemaan asioita, vaikka kyseessä olisi vaikka yhden kisan häviö tai pieni virhe.
>> Lue myös: Sosiaaliset suhteet ovat tärkeä osa ratsastajan menestystä
Jos taas ympärillämme olevat ihmiset vetävät meitä alaspäin tai lyttäävät, tai vaikkapa valmentaja puhuu koko ajan vain virheistä, muttei näe mitään hyvää tai kerro positiivista suorituksestamme, alamme helposti uskoa itsekin, ettei suorituksessamme ole mitään hyvää. Tällöin on ymmärrettävästi myös vaikea päästä epäonnistumisestaan eteenpäin.
Kuinka vahvistaa omaa selviytymiskykyään epäonnistumisen jälkeen?
Yksi hyvä näkökulma epäonnistumiseen, on todeta, ettei oikeastaan ole olemassa epäonnistumisia tai onnistumisia. On vain erilaisia kokemuksia, joita ei välttämättä tarvitse arvottaa keskenään.
On myös hyvä huomata, että pidämme usein hyviä asioita itsestäänselvyyksinä, kun taa huonot asiat tuntuvat todella isoilta. Mutta todellisuudessa jokainen meistä kokee myös monia hyviä asioita päivittäin.
“On olemassa vain erilaisia kokemuksia.”
Kaksi vahvaa voimavaraamme ovat puolestaan oma itsetuntemuksemme sekä itseluottamuksemme. Vaikeissa ja stressaavissa tilanteissa lähdemme helposti ajattelemaan asioita negatiivisen ja huolen kautta. Saatamme yhtäkkiä muistaa jonkin vanhan jännittävän tilanteen, mokan tai virheen ja se jää pyörimään mieleemme.
On kuitenkin hyvä muistaa, että se mitä ajattelemme, kasvaa. Jos menemme kisoihin epäonnistumaan, suuremmalla todennäköisyydellä niin tapahtuu. Jos taas menemme kisoihin voittamaan ja menestymään, viritämme itsemme myös toimimaan niin. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitä ajattelet, ja kuinka myös kannustat itseäsi.
Mutta mitä paremmin tunnemme itsemme ja mitä enemmän luotamme itseemme, voimme myös opetella puhumaan itsellemme kannustavasti ja nostaa esiin omia vahvuuksiamme. Voimme myös valaa itseemme uskon siitä, kuin olemme ennenkin selvinneet ja tulemme myös nyt selviämään.
>> Lue myös: Miksi itsetuntemus on tärkeää ratsastajalle?
Etenkin kisatilanteissa vahva itseluottamus ja itsetuntemus ovat tärkeitä menestystekijöitä. Vaikka jokin menisi pieleen esimerkiksi jo ensimmäisessä hypyssä, on kyettävä laittamaan se syrjään ja keskityttävä jälleen seuraavaan hyppyyn. Radalla asioita ei voi jäädä murehtimaan ja pohtimaan, vaan käännettävä huomio jälleen tulevaan.
Tarkoituksena ei tietenkään ole vain unohtaa tapahtunutta kokonaan, mutta tapahtunut on syytä osata siirtää syrjään, ja ajateltava, että “otan sen käsittelyyn myöhemmin”. Tällainen kyky on usein pitkän treenaamisen tulos.
>> Lue myös: Tunnista omat kilpailuvahvuudet ja menesty
Kisan jälkeen tilannetta on hyvä käsitellä myös toisen henkilön, kuten valmentajan, kanssa. Myös psyykkinen valmennus (linkki) on monelle ratsastajalle hyvä tuki mielen treenaamiseen. On hyvä pohtia, miksi niin tapahtui, mitä tapahtuneesta voi oppia ja jos tilanne oli sellainen mihin voi itse vaikuttaa mitä voisi tehdä toisin. Joskus on myös vain hyväksyttävä, ettei kaikkeen voi vaikuttaa.
Hyvä taito voi olla myös miettiä, millainen on riittävän hyvä suoritus tai nähdä se, mikä tänäänkin meni epäonnistumisesta huolimatta hyvin. Voit myös aloittaa heti mielen treeneemisen pysähtymällä pohtimaan, kuinka olet aikaisemmin selvinnyt haastavissa tilanteissa tai kuka on ollut sinulle paras tuki tällaisissa tilanteissa?
tai pohtia esimerkiksi:
Mitä sinulle merkitsee epäonnistuminen?
Mitä positiivista siinä voisi olla?
Miten reagoit ja miten haluaisit reagoida eri tilanteissa?
>> Kiinnostaako sinua kuulla lisää aiheesta?
Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon
tai Tutustu ”Askeleet kohti huippusuoritusta” -työpajakokonaisuuteen
Haluatko toteuttaa omat unelmasi ratsastuksessa? Nostaa tasoasi ja löytää varmuuden ja rentouden ratsastukseen? MielenKoodi avaa uuden, ratsastajille suunnatun verkkokurssin tämän vuoden lopulla.
Tilaa itsellesi ilmainen ”Ratsastajan 5 yleisintä virhettä” -opas ja tutustu teemaan enemmän!