Ota tunteet hallintaan ja menesty – Ratsastajan tunnetaidot osa 1.

Saatko tunteet hallintaan? Hyvä tunteiden hallinta on tärkeässä osassa niin ratsastajan treenejä kuin kisaamista. Kun omia tunteitaan kykenee tunnistamaan, nimeämään ja ymmärtämään voi myös hallita tunteitaan tehokkaammin ja luoda niistä oman eteenpäin vievän voimavaran. Lue tästä blogista, kuinka hyvät tunteiden hallintataidot ovat tärkeitä myös kisamenestyksen kannalta.

Hyvä tunteiden hallinta ei tarkoita tunteiden tukahduttamista tai kieltämistä, vaan rakentavaa tapaa elää omien tunteiden kanssa ja reagoida eri tunteisiin. Se on myös kykyä säädellä omia tunteitaan ja hallita omia tunnetilojaan, jopa kesken kisasuorituksen.

Normaalisti ihmisen tunnekirjo on nimittäin laaja, ja jo kisatilanteessa tai treenin aikana käymme läpi lukuisia eri tunteita. Jokin saa meidät ärtymään ja turhautumaan, kun taas seuraavassa hetkessä huomaamme jonkin asian, joka saa meidät iloiseksi. Ehkä ensimmäinen hyppy menee huonosti, mutta treenin lopussa koemmekin onnistumisen. 

Tunne on yleensä melko lyhytkestoinen – on havaittu, että tunne kestää keskimäärin vain 90 sekuntia silloin, kun tunnetta tunnetaan. Jos omia tunteitaan ei kykene käsittelemään, saatamme jäädä olotilaan, kuin tunne olisi meissä jumissa, emmekä pääse siitä yli.

Omia tunteiden hallintataitojaan voi kuitenkin kehittää jatkuvasti, ja ensimmäinen askel on oppia tunnistamaan ja tiedostamaan itsessään erilaisia tunteita – myös ne epämiellyttävät ja voimakkaat tunnetilat. Kun tunnistat tunteesi paremmin, on helpompaa myös ottaa tunteet hallintaan ja oppia vahvistamaan miellyttäviä tunteita. 

Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen auttaa ymmärtämään niitä

Jotta omia tunteitaan voi oppia hallitsemaan, on tärkeää ensin opetella tunnistamaan ja nimeämään niitä. Voit yksinkertaisesti pysähtyä kuulostelemaan tuntemuksiasi ja nimetä ääneen, miltä sinusta tuntuu. Tunteiden tiedostaminen vaatii usein rehellisyyttä itsensä kanssa ja pysähtymistä pohtimaan myös tunteiden syitä. 

Kaikki tunteemme tallentuvat aina kehoomme, minkä vuoksi kehomme muistaa tunteet. Yksi hyvä keino tutustua paremmin omiin tunteisiin onkin lähteä tutkimaan tunteita myös oman kehon kautta. Voit pohtia ensin, missä tunne tuntuu ja sen jälkeen, miltä se tuntuu. Esimerkiksi missä ilo tai ahdistus tuntuvat tai miltä pelko tai innostus sinusta tuntuvat.

“Hetken aikaa en puhunut siitä kenellekään. Vaihdoin vain lajia. Kouluratsastukseen. Minkä aion toki elämässäni jatkossakin pitää, on se sen verran koukuttavaa! Mutta kyllä mä haluan taas hypätä. Ei mulla mihinkään isoille radoille ole hinku. Ei ole koskaan ollutkaan. Mutta se, että uskaltaisi taas ylittãã edes niitä pieniã esteitä, sen haluan takaisin.”

Kun tunnistat omia tunteitasi, alat huomata, milloin tunteet vievät sinua ja teet päätöksiä tunteet edellä. Esimerkiksi edellä olevassa asiakkaani tarinassa pelko alkoi ohjata hänen tekemiään valintoja – ja sai hänet vaihtamaan jopa lajia. Kun pelon syitä alettiin tutkia ja asiakas sai jälleen tunteet hallintaan, sai asiakas myös pikku hiljaa elämänsä ohjauksen takaisin itselleen. 

Kun siis alat tunnistaa tunteesi, ymmärrät ja hallitset paremmin myös omaa toimintaasi. Tunteet syntyvät usein nimittäin omien ajatustesi pohjalta. Esimerkiksi ajatus kisaamisesta synnyttää sinussa vaikkapa jännitystä tai intoa – ja tämän myötä toimit tietyllä tavalla.

Kun tunnistat mistä tuo tunne on syntynyt, kykenet tekemään järkevämpiä päätöksiä siitä, kuinka toimit seuraavaksi. Esimerkiksi vaikka jokin turhauttaisi meitä, osaamme tehdä järkeviä päätöksiä siitä, kuinka toimimme seuraavaksi. 

Ota tunteet hallintaan myös painetilanteissa.

Tunteet hallintaan myös kisatilanteissa

Kilpailutilanteissa usein sekä omat odotukset että paineet voivat olla korkeita ja ratsastajalta vaaditaan erityisen hyvää tunteiden hallintaa. Se, kuinka hyvin saat tunteet hallintaan ja käsittelet myös stressiä, vaikuttavat suuresti päivän suoritukseen ja omaan keskittymiseesi. 

Ensinnäkin on opittava sulkemaan häiriötekijät pois ja luotettava ja uskottava omiin taitoihin ja kykyyn suoriutua kisasta. Kun hallitset tunteesi, voit tehdä nopeita ja harkittuja päätöksiä esimerkiksi olosuhteiden ja tilanteiden muuttuessa, etkä anna tunteiden lähteä ohjaamaan omaa toimintaasi.

>> Ratsastuskilpailut edessä? Tunnista omat kilpailuvahvuutesi

Oma tunteiden hallintamme vaikuttaa suoritukseemme myös hevosen kautta. Ratsastus vaatii nimittäin aina myös vahvaa yhteyttä ja vuorovaikutusta hevosen kanssa. Hevonen on herkkä eläin ja toimiikin usein omana peilinämme. Hevonen reagoi voimakkaasti ratsastajan eleisiin, ääniin ja tunnetiloihin, vaikkemme aina huomaa reaktiota edes itse itsessämme. 

Esimerkiksi oma voimakas jännittäminen näkyy samantien hevosessa ja rentous ratsastuksesta katoaa. Kyky ymmärtää omia tunteitaan, esimerkiksi omaa jännitystä, auttaakin ratsastajaa ymmärtämään myös hevosen käyttäytymistä – sekä hallitsemaan paremmin omia tunnetilojaan myös painetilanteissa. 

Tunteet voivat olla myös voimakas eteenpäin vievä voima.

Kasvata tunteista itsellesi positiivinen voimavara

Hyvien tunteiden hallintataitojen avulla omista tunteistaan voi tehdä itselleen myös positiivisen voimavaran, joka kannustaa ja vie eteenpäin. Voit opetella kasvattamaan myönteisiä tunteita ja hallitsemaan epämiellyttäviä tunteita.

Esimerkiksi pieni hallinnassamme oleva jännitys ennen kisasuoritusta on normaalia ja voi jopa auttaa keskittymään omaan suoritukseen. Parhaimmillaan se auttaa meitä hyvällä tavalla virittymään ja jopa parantamaan kisasuoritustamme. Eräs asiakkaani jopa sanoi, että kun hän ei jännittänyt yhtään, se huononsi hänen suoritustaan. Sen sijaan, että opettelisimme pois jännittämisestä, olisi tärkeää ottaa tunteet hallintaan ja valjastaa myös jännittämisestä itselle positiivinen voimavara.

Jännitystä ei kannata kokonaan yrittää poistaa, vaan pyrkiä pitämään sitä sen verran, että se auttaa suorituksessa. Tärkeintä on hallita omaa jännittämisen tunnettaan. 

>> Lue myös: Kun ratsastuskisat jännittää – selätä kisajännitys

Myös ratsastuksesta nauttiminen, ilo, rentous ja muutenkin positiivinen tunneilmasto edistää usein myönteisten ratsastuskokemusten syntyä ja menestystä kilpailuissa. Kun olemme esimerkiksi innostuneita ja motivoituneita, voi tunteiden kautta syntyä adrenaliiniryöppy, joka auttaa suorituksessa. 

Hyvä tunteiden hallinta lisää myös joustavuutta sekä myönteisten näkökulmien löytämistä vaikeissakin tilanteissa. Vaikka olisi huono päivä tai kohtaisit epäonnistumisen, on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä tilanteesta esimerkiksi oppi tai oliko tilanteessa jotain hyvääkin. 

Tunteissa on toimintamme kannalta valtava voima, joka joko lamaannuttaa tai vie meitä eteenpäin. Hyvät tunteiden hallintataidot auttavat meitä saamaan tuon voimavaran käyttöömme positiivisessa muodossaan. Ota siis tunteet hallintaan ja menesty!

Haluatko toteuttaa omat unelmasi ratsastuksessa? Nostaa tasoasi ja löytää varmuuden ja rentouden ratsastukseen? MielenKoodi avaa uuden, ratsastajille suunnatun verkkokurssin vuonna 2024.

Tilaa itsellesi ilmainen ”Ratsastajan 5 yleisintä virhettä” -opas ja tutustu teemaan enemmän!

Kiinnostaako sinua kuulla lisää aiheesta?

Lue lisää ratsastajan psyykkisestä valmennuksesta

Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon 

tai Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun!

>> BLOGISSA: Miksi itsetuntemus on tärkeää ratsastajalle?

Asiakaspalautteita

Mieli ja tunteet hallintaan niin treenissä kuin kisatilanteessa

Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää...

Jännityksen hallintaa ja syvärentoutusta

Olen saanut jännityksen hallintaan ison avun ja riskien miettiminen on vähentynyt paljon. Syvärentoutus on auttanut paljon joka tavalla minua, etenkin hevosen selässä ja kisavalmisteluissa. 😊 Olen kuunnellut Maaritin tekemiä äänitteitä ennen suorituksia ja jos tullut...

Lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa

Oon saanut lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa. Ollaan harjoiteltu sitä, että pystyn keskittymään vaan omaan suoritukseen ja sulkemaan ympäristön ja muut ratsukot oman ”kuplan” ulkopuolelle.    Mulla on ollut haasteita siinä, etten ratsasta ja vaikuta...

Rauhallisempi ja varmempi olo ennen kisapäivää

Mielen suhteen olo oli kevyt ja rento meidän puhelun jälkeen ja sain keskityttyä muihin asioihin. Se oli todella kiva, sillä startti oli kisapäivänä vasta noin klo 18, joten on melko raskasta kun pari päivää ajatukset on niin vahvasti kisatilanteessa. Yleensä mulla...