Psyykkinen valmennus ja mielen taitojen kehittäminen eivät ole vain ammattilaisten käytössä olevia työkaluja, vaan hyviä menetelmiä jokaiselle ratsastajalle. Kun haluat kehittyä ratsastajana, ja jopa ylittää omat rajasi, kannattaa tutustua psyykkiseen valmennukseen.

Ratsastajan psyykkinen valmennus on yhtä tärkeää kuin fyysinen harjoittelu. Mielenhallinta on avainasemassa, kun puhutaan hevosen ja ratsastajan yhteistyöstä. Hevonen on herkkä vaistoamaan jokaisen pienenkin jännityksen kehossamme, ja puhunkin usein siitä, kuinka hevonen on kuin meidän peilimme. 

Hevonen näyttää aivan kaiken mitä tunnemme ja koemme, vaikka emme huomasi kaikkea tietoisesti edes itse. 

Jotta voi kehittyä ja ylittää haasteet, joita kohtaamme, on meidän kehitettävä myös mielenhallinta taitojamme. Ratsastuksen lisäksi hyvä mielenhallinta vaikuttaa myönteisesti myös muihin elämämme osa-alueisiin.

Ratsastus on kokonaisvaltainen laji, jossa kehon ja mielen tasapaino on avain menestykseen.

Mitä on psyykkinen valmennus?

Psyykkinen valmennus (myös mentaalinen valmennus) voi sisältää erilaisia menetelmiä ja työkaluja, kuten keskusteluja, harjoituksia, visualisointia, rentoutumista ja tavoitteiden asettamista. Valmentaja auttaa yksilöä tunnistamaan omat vahvuutensa ja kehityskohteensa sekä löytämään keinoja niiden parantamiseksi.

Valmennuksen tavoitteena on antaa henkisiä työkaluja, jolla valmennettava voi hälventää jännitystä ja saada rentoutta, varmuutta sekä keskittymiskykyä omaan suoritukseen. Mielenhallinnan taidot voivat auttaa myös esimerkiksi ratsastuspelon tai kisajännityksen haltuun ottamisessa. 

Tärkeää valmennuksessa on, että sen avulla luomme mahdollisuuden onnistumisen kokemuksille sekä oman osaamisen ja todellisen taitotason esiintuomiseen. Moni ratsastaja nimittäin alisuoriutuu paineen alla, eikä kykene tuomaan esiin sitä todellista osaamistaan. Siksi psyykkisellä valmennuksella voidaan parantaa suoritustasoa ja auttaa ratsastajaa suoriutumaan rennommin ja helpommin esimerkiksi kilpailupäivästä tai ratsastuspelosta.

Mistä psyykkinen toiminta koostuu?

Psyykkinen toiminta kattaa kaiken mieleen liittyvän toiminnan, kuten ajatukset ja tunteet. Ratsastajalle tärkeitä psyykkisiä taitoja ovat esimerkiksi usko itseensä, kyky hallita stressiä, keskittymiskyky sekä tunteiden hallinta.

Mielemme koostuu kahdesta osasta: tietoisesta ja tiedostamattomasta mielestä eli alitajunnasta. Tietoinen mielemme on se, joka on koko ajan valppaana ja kertoo meille koko ajan tarinaa itsestämme. Tästä syntyy sisäinen puheemme, joka voi olla esimerkiksi myönteistä tai kielteistä. Ehkä olet jo kuullut termin “sisäinen kriitikko”, joka on se, joka kertoo ettemme pysty ja kykene johonkin. Omaa sisäistä puhettaan voi kuitenkin muokata myönteisemmäksi. 

>> Lue myös: Olenko taitava ratsastaja vai en?

Tiedostamaton mielemme eli alitajuntamme säilöö puolestaan paljon uskomuksia ja ajattelumalleja, jotka vaikuttavat toimintaamme jopa huomaamattamme. On kuitenkin tärkeä huomata, ettei suinkaan kaikki näistä ole totta. On tyypillistä, että meillä on monia vääriä uskomuksia itsestämme, jotka rajoittavat omaa toimintaamme, mutta joita voidaan psyykkisessä valmennuksessa löytää ja purkaa. 

Kun pääsemme purkamaan näitä vääriä rajoittavia uskomuksia, löydämme tilalle rohkaisevia ja itseluottamusta vahvistavia uskomuksia. Yksi tärkeimmistä tekijöistä ratsastajalle onkin myös oman itseluottamuksen vahvistaminen, sillä kun luotamme itseemme ja omiin mahdollisuuksiin menestyä, jaksamme myös harjoitella viikosta toiseen ja tulemme kehittymään.

>> Lue myös: Mielenhallinta kehittää sinua ratsastajana – ja parantaa menestystä kisoissa

Lisäksi ratsastajalle tärkeä taito on keskittymiskyky eli kyky sulkea pois ulkoiset häiriötekijät niin, että keskittyminen säilyy omassa suorituksessaan. Kun ratsastaja kykenee pitämään keskittymisen omassa suorituksessa, suorituksen laatu paranee niin harjoittelussa kuin kisoissa.  

Myös tunteiden ja stressin hallinta ovat olennaisia taitoja ratsastajalle. Tunne on ihmisen ajatuksissaan ja kehossaan tuntema reaktio, joka on seurausta siitä, kuinka tulkitsemme jonkin tilanteen. Onkin tärkeää oppia hyväksymään omat tunteensa, kuten jännityksen, jotta voi oppia hallitsemaan ja vaikuttamaan omiin tunteisiinsa. Omia tunnetaitojaan voi harjoittaa erilaisten harjoitusten avulla. 

>> Tilaa ilmainen opas: Ratsastajan 5 yleisintä virhettä. 

Kenelle psyykkinen valmennus sopii?

Valmennus sopii sinulle, kun haluat tutustua itseesi lisää, parantaa omia mielenhallinta taitojas ja päästä eteenpäin. Ehkä sinun on aika ohjelmoida mielesi uudelleen niin, että pääset irti sinua rajoittavista uskomuksista ja ylität itsesi? Ehkä olet kohdannut elämässäsi haasteita tai sinulla on tapoja, joista haluat päästä eroon? Tai ehkä haluat lähteä tavoittelemaan omia unelmiasi ja elää omannäköistä elämää?

Psyykkinen valmennus sopii moniin eri tilanteisiin ja auttaa ratsastajaa kehittymään.

Sen sijaan, että vain odotat eikä mitään tapahdu tai kohtaat samoja ongelmia aina vain uudestaan, on hyvä löytää omat vahvuudet ja voimavarat ja mennä elämässä eteenpäin. 

Valmennus sopii hyvin myönteisten asioiden ja hyvinvoinnin lisäämiseen omassa elämässä, mutta myös haitallisista ja rajoittavista asioista irtipäästämiseen. Jos kilpailuissa keskittyminen menee vain selviytymiseen jännittämisen vuoksi tai ratsastuspelko vie nautinnon harrastamisesta, on hyvä ottaa jännitys ja pelko haltuun. 

Eräs asiakkaani totesi, että psyykkisen valmennuksen myötä hän tunnistaa paremmin omia ajatuksiaan. Että mieli tuntuu paremmin hallittavalta, mikä käytännössä tarkoittaa rauhoittumista. Mieli tuntuu tasaisemmalta ja sen myötä stressi on vähentynyt ja jaksaminen lisääntynyt. Hän koki olevansa psyykkisesti vahvempi ja sitä kautta myös onnellisempi, sillä on paremmin sinut itsensä kanssa. 

Valmennuksella onkin usein positiivinen vaikutus myös muihin elämän osa-alueisiin kuin ratsastukseen. Valmennuksessa voit saada apua niin arjen, työelämän, harrastuksen kuin henkisen hyvinvoinnin haasteisiin. Hyötyä voit saada esimerkiksi pelkoihin, unettomuuteen, stressinhallintaan, jännittämiseen, itsetunnon kehittämiseen, mielenrauhaan, onnellisuuden tunteeseen, erilaisiin addiktioihin sekä elämänmuutokseen. 

>> Kiinnostaako sinua kuulla lisää aiheesta?

Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon 

tai Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun!

Haluatko toteuttaa omat unelmasi ratsastuksessa? Nostaa tasoasi ja löytää varmuuden ja rentouden ratsastukseen? MielenKoodi avaa uuden, ratsastajille suunnatun verkkokurssin tämän vuoden lopulla.

Tilaa itsellesi ilmainen ”Ratsastajan 5 yleisintä virhettä” -opas ja tutustu teemaan enemmän!

Asiakaspalautteita

Mieli ja tunteet hallintaan niin treenissä kuin kisatilanteessa

Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää...

Jännityksen hallintaa ja syvärentoutusta

Olen saanut jännityksen hallintaan ison avun ja riskien miettiminen on vähentynyt paljon. Syvärentoutus on auttanut paljon joka tavalla minua, etenkin hevosen selässä ja kisavalmisteluissa. 😊 Olen kuunnellut Maaritin tekemiä äänitteitä ennen suorituksia ja jos tullut...

Lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa

Oon saanut lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa. Ollaan harjoiteltu sitä, että pystyn keskittymään vaan omaan suoritukseen ja sulkemaan ympäristön ja muut ratsukot oman ”kuplan” ulkopuolelle.    Mulla on ollut haasteita siinä, etten ratsasta ja vaikuta...

Rauhallisempi ja varmempi olo ennen kisapäivää

Mielen suhteen olo oli kevyt ja rento meidän puhelun jälkeen ja sain keskityttyä muihin asioihin. Se oli todella kiva, sillä startti oli kisapäivänä vasta noin klo 18, joten on melko raskasta kun pari päivää ajatukset on niin vahvasti kisatilanteessa. Yleensä mulla...