Ratsastajan tavoitteet määrittävät onnistumista – Mihin sinä tähtäät?

Jokaisen ratsastajan tavoitteet tulee asettaa itselle sopiviksi. Liian helpot tavoitteet saavat ratsastuksen tuntumaan jopa tylsältä, kun taas liian suuret ja epärealistiset tavoitteet voivat saada heittämään hanskat tiskiin – vaikka todellisuudessa kehitystä tulee koko ajan. Tavoitteet ovat tärkeä osa onnistumistasi ja menestystäsi, mihin sinä tähtäät?

Menetkö yrittämään vai voittamaan?

Olen usein törmännyt ajatukseen, että menemme “yrittämään” jotain. Yritämme tehdä parhaamme, aivan kuin menisimme nyt vain kokeilemaan miltä esimerkiksi kisarata nyt tänään tuntuukaan.

Ero siihen, että menemme tänään voittamaan, menestymään, tekemään parhaan suorituksemme, saattaa tuntua pieneltä, mutta käytännössä se on iso. 

Kokeile vaikka. Pohdi ensin kuinka lähdet kisoihin, no “kokeillaan kuis käy, teen parhaani” -asenteella. Ehkä huomaat kuinka olo on jopa hiukan laiska, kaikki on ihan ok ja ehkä vähän hällä väliä. 

Kokeile sitten luoda mielikuva siitä, kuinka lähdet kisoihin voittamaan. Ehkä huomaat kuinka ryhtisi kohentuu, katse terävöityy, olet skarppi ja päättäväinen, luotat itseesi – tänään menestytään!

Mitä luulet, kumpi asenne ja tavoite on tie menestykseen?

Ratsastajan tavoitteet määrittävät onnistutko vai et

Omien tavoitteiden asettaminen saattaa olla haastavaa, mutta niillä on iso merkitys sille, mitä tulet saavuttamaan. Joskus ratsastajan tavoitteet ovat kokonaan hukassa ja joskus ne on asetettu väärin – ja se voi jopa estää kehityksemme. Oikein asetetut tavoitteet toimivat paitsi motivaation lähteenä, myös saavat ratsastuksen tuntumaan hyvältä.

Erityisesti liian isot ja epärealistiset tavoitteet johtavat helposti turhautumiseen ja voi tuntua siltä, ettemme kehity ollenkaan. Tällaiset ratsastajan tavoitteet on liian vaikea saavuttaa, minkä huomaa “Miksi en kehity ollenkaan” -tyylisestä pohdinnasta. Tavoite tuntuu täysin mahdottomalta, mikä saattaa saada jopa luovuttamaan kokonaan. Vaikka todellisuudessa todennäköisesti kehityt koko ajan.

Toinen yleinen vaihtoehto on laittaa itselleen aivan liian helppoja tavoitteita. Tällöin saavutamme tavoitteet kyllä varmasti, mutta aivan liian nopeasti ja helposti. Se saa kuitenkin motivaation laskemaan ja ratsastus muuttuu jopa tylsäksi, kun minkäänlaista haastetta ja oppimisen iloa ei synny.

>> Lue myös: Miksi en kehity ratsastajana? 5 keinoa päästä yli jumitilasta

Emme tällöin lähde ylittämään omia rajojamme ja oikeasti hyppäämään pois mukavuusalueeltamme, jotka ovat edellytyksiä menestykselle ja kehittymiselle. 

Ratsastajan tavoitteet olisikin tärkeää asettaa sellaisiksi, että ne edesauttavat onnistumistasi eivätkä estä sitä. Tässä meitä auttaa myös itsetuntemus, sillä kun tiedämme omat vahvuutemme ja heikkoutemme, osaamme myös asettaa meille sopivat tavoitteet. 

>>> Lataa myös ilmainen opas Ratsastajan 5 yleisintä virhettä

tunteet hallintaan kisoissa
Itsetuntemus auttaa sinua asettamaaan itsellesi sopivat tavoitteet.

Sopivat tavoitteet motivoivat ja kannustavat

Monesti ratsastajien kanssa työskennellessäni olen huomannut, että he ovat asettaneet itselleen jonkin todella ison tavoitteen. Tavoite tuntuu valtavalta ja siihen pääseminen koetaan haasteelliseksi. Kun olemme yhdessä lähteneet pilkkomaan isoa tavoitetta pienemmiksi askeliksi, ja lisänneet mukaan välitavoitteita, lähtee tavoite avautumaan helpommin ja tuntumaan paremmin saavutettavalta. 

Sopivat ja oikein asetetut tavoitteet toimivat myös motivaattorinamme ja kannustavat meitä jatkamaan. Kun saavutamme tavoitteitamme, jotka ovat olleet sopivan haasteellisia, saamme tunteen siitä, kuin pystymme ja kykenemme. Koemme oppimisen ja onnistumisen iloa ja saamme lisää luottamusta siihen, että osaamme kyllä, pystymme parempaan ja voimme kehittyä. 

Esimerkiksi jos tähtäimessäsi on tuleva mestaruuskisa, jonne haluat päästä. Mikäli ajattelet vain tätä tavoitteenasi, jäävät usein sinne pääsemisen stepit tekemättä. Tällöin on tärkeää pohtia tavoitetta kuukausi- ja viikkotasolla, mitä milläkin viikolla on tehtävä, että tuo tavoite on saavutettavissasi. Näin voit myös seurata helpommin omaa kehitystäsi ja askeleita kohti suuremman tavoitteen saavuttamista, ja motivoitua siitä, kun näet oman kehityksesi. 

Selkeät ja itselle mielekkäät tavoitteet voivatkin olla myös voimakas motivaation lähde. Kun tiedät, mikä on unelmasi, mitä haluat saavuttaa ja mitä kohti olet menossa, näet haluamasi lopputuloksen kirkkaana mielessäsi. Tällöin olet todennäköisesti motivoituneempi myös saavuttamaan tämän unelmasi, kuin jos sinulle ei ole selkeää se, mitä kohti olet menossa. 

>> Lue myös: Kuinka ratsastajan motivaatio pysyy yllä?

Ratsastajan tavoitteet määrittävät onnistumista
Ratsastajan tavoitteet määrittävät onnistumista.

Uskalla asettaa tavoitteita

Oikeanlaiset ja sopivan haastavat tavoitteet vaativat myös uskallusta asettaa niitä. Omalla kohdallani epäonnistumisen pelko ja oma epävarmuuteni saivat minut pohtimaan jopa ratsastamisen lopettamista kokonaan, sillä en edistynyt. 

Perusratsastus sujui, mutta kun piti treenata kisoja varten, ahdistuin ja suoritukseni jopa huonontui. Olisin kovasti kaivannut ymmärrystä ja tukea kohdata sekä ratkaista negatiivinen kierre ilman pelkoa tuomitsemisesta. Apua löysin oman mielen kehittämisestä, jotta pääsin omien haasteideni ylitse – ja kipinä kisatreenaamiseen syttyi jälleen.

>> Lue myös: Estääkö epäonnistumisen pelko sinua kehittymästä ratsastajana?

Tärkeässä roolissa oli myös uskallus asettaa tavoitteita, jotka veivät eteenpäin, mutteivät olleet liian suuria ja ahdistavia. Vaikka on tärkeä osata unelmoida ja mennä kohti omaa suurta unelmaa – ei unelmien ja isojen tavoitteiden tavoittelua saa estää se, että ne lamaannuttava ja estävät toimimasta.

Siksi Askeleet kohti huippusuoristusta -työpajasarjan toisessa osassa keskitymme motivaatioon, tavoitteisiin sekä nimenomaan uskallukseen asettaa tavoitteita. Työpajassa saat työkaluja oman asenteesi kehittämiseksi positiiviseen ja voittavaan suuntaan. 

TYÖPAJAN AVULLA

  • Ymmärrät mistä oma motivaatiosi syntyy ja mistä löytää pysyvää motivaatiota.
  • Opit asettamaan realistisia ja motivoivia tavoitteita ratsastukselle, sekä löytämään sisäisen motivaatiosi ja intohimosi.
  • Ymmärrät asenteen merkityksen ja miten voit kehittää positiivista ja voittavaa asennetta ratsastuksessa.
  • Saat apua unelmiesi saavuttamiseen ja opit nauttimaan matkasta kohti niitä.

Mikäli kiinnostuit työpajasta, katso lisää täältä:

Askeleet kohti huippusuoritusta

>> Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Kun uskallus loppuu ja alkaa pelottaa, voi pelko estää myös ratsastamisen

>> Tai Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon 

Asiakaspalautteita

Mieli ja tunteet hallintaan niin treenissä kuin kisatilanteessa

Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää...

Jännityksen hallintaa ja syvärentoutusta

Olen saanut jännityksen hallintaan ison avun ja riskien miettiminen on vähentynyt paljon. Syvärentoutus on auttanut paljon joka tavalla minua, etenkin hevosen selässä ja kisavalmisteluissa. 😊 Olen kuunnellut Maaritin tekemiä äänitteitä ennen suorituksia ja jos tullut...

Lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa

Oon saanut lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa. Ollaan harjoiteltu sitä, että pystyn keskittymään vaan omaan suoritukseen ja sulkemaan ympäristön ja muut ratsukot oman ”kuplan” ulkopuolelle.    Mulla on ollut haasteita siinä, etten ratsasta ja vaikuta...

Rauhallisempi ja varmempi olo ennen kisapäivää

Mielen suhteen olo oli kevyt ja rento meidän puhelun jälkeen ja sain keskityttyä muihin asioihin. Se oli todella kiva, sillä startti oli kisapäivänä vasta noin klo 18, joten on melko raskasta kun pari päivää ajatukset on niin vahvasti kisatilanteessa. Yleensä mulla...