Ratsastuskisoihin valmistautuminen vaatii pitkäjänteistä ja suunnitelmallista toimintaa, joka aloitetaan jo kisoja edeltävänä vuonna. Omien taitojen kehittyminen vaatii aikaa, jotta niin mieli kuin fyysiset taidot ovat kohdallaan kun kisakausi alkaa.
Jos ratsastuskisoihin aletaan valmistautua vasta muutama viikko ennen kisoja, ollaan silloin auttamatta liian myöhässä – erityisesti jos tavoitellaan hyviä tuloksia. Kisojen ulkopuolella treenataan lopulta ne kaikki tarvittavat taidot, joita kisoissa tarvitaan, eikä näitä taitoja opita viikossa tai kahdessa.
Tärkeää on paitsi fyysiseen harjoitteluun ja ratsastukseen liittyvä treeni, myös oman mielen harjoittaminen ja valmistaminen kisaa varten. Esimerkiksi eräs asiakkaani teki töitä oman kisajännityksen kanssa opetellen kisoja varten ns. verho-tekniikan, joka auttaa häntä keskittymään omaan suoritukseensa radalla.
“Eli kun ratsastan radalle, ajattelen mielessäni että suljen verhot radan ympäriltä. Silloin siellä ei ole ketään muuta kuin me, ja mä keskityn vaan siihen tekemiseen. Enkä oikeastikaan näe (tai keskity näkemään) ketä siellä radan ympärillä meitä seuraa.”
Ratsastuskisoihin valmistautuminen vaatiikin pitkäjänteisyyttä, omistautumista sekä huolellista suunnittelua. Tässä blogissa esittelen sinulle muutamia avaintekijöitä, jotka kannattaa miettiä jo nyt, vaikka kisat tuntuisivat olevan vielä kaukana tulevaisuudessa.
Ratsastuskisoihin valmistautuminen alkaa hyvästä suunnitelmasta ja itselle sopivien tavoitteiden asettamisesta
Talvi on hyvää aikaa pohtia ja kartoittaa omaa nykytilannetta, jonka pohjalta voit asettaa sinulle realistiset tavoitteet ensikaudelle ja tietysti luoda myös suunnitelman, jonka avulla pääset tavoitteisiisi.
Mikäli seuraava kisakautesi on ensimmäisesi, on hyvä aloittaa pohtimalla omaa tasoaan, heikkouksia ja vahvuuksia sekä valmiuksia kisata. Pohdi, mikä motivoi sinua lähtemään kisaamaan ja mitkä ovat omat odotuksesi.
Lisäksi on hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisin kisatilanteiden suunnittelu ja niissä toimimisen harjoittelu. Oikea kisatilanne on aina hiukan erilainen, eikä mahdollisuuksia harjoitella juuri itse kilpailutilannetta ole, ja se luo useille kilpailijoille paineita sekä jännitystä. Tämän vuoksi on tärkeää luoda itselle erilaisia harjoitustilanteita, jossa pääset harjoittelemaan mahdollisimman samankaltaisia tilanteita. Toinen tehokas keino on tehdä mielikuvaharjoittelua, jossa käy mielessään läpi erilaisia tilanteita. Tarkoitus valmistella itseään ja hevostaan tulevaan tilanteeseen mahdollisimman hyvin.
”On tärkeää valmistella sekä itsensä että hevonen kisaa varten mahdollisimman hyvin pohtimalla ja harjoittelemalla kisatilanteita jo etukäteen.”
Mikäli olet jo kisannut aikaisemmin, on hyvä tarkastella hetki aikaisempia kisakausia ja omaa kehittymistä. Pohdi ensin, missä asioissa onnistuit, missä puolestaan tulee vielä kehittyä? Mitkä ovat olleet kisoissa ja treeneissä omat vahvuutesi ja mitkä heikkoutesi? Lisäksi on hyvä pohtia, kuinka ratsastuskisoihin valmistautuminen onnistui edellisenä kautena.
Lisäksi on hyvä tarkastella erilaisia kilpailutilanteita, sitä minkälaisia tilanteita aikaisemmin on ollut. Mitkä tilanteet ovat sinulla hallussa ja mitkä vaativat puuttumista tai selkeyttämistä? Ovatko jotkut tilanteet tai tapahtumat saaneet aikaan jännitystä ja vaativat tilanteeseen puuttumista jatkon kannalta?
>> Omia vahvuuksia ja potentiaalia ratsastajana pohditaan myös “Askeleet kohti huippusuoritusta” -työpajasarjan ensimmäisessä osassa “Löydä ja tunne oma potentiaalisi. Tutustu työpajoihin täältä.
Kun oma potentiaali on tiedossa, on asettava itselleen sopivat ja motivoivat tavoitteet. Mikäli tavoitteet ovat liian pienet ja helpot, voivat ne tuntua jopa tylsiltä. Usein myös haasteet ja niiden ylittäminen ovat tärkeitä kehittymisen kannalta. Kun huomaatkin, että ylitit itsesi ja edistyit, se palkitsee ja vie sinua eteenpäin.
Toisaalta tavoitteiden ollessa liian suuret ja kaukaiset, voi niiden tavoittelu tuntua liian isolta asialta. Tavoitteet onkin hyvä pilkkoa pienempiin, esimerkiksi viikko- ja kuukausitavoitteisiin, jolloin näet konkreettisemmin oman kehittymisesi.
>> Lue myös: Miten ratsastajan motivaatio pysyy yllä?
>> Omia tavoitteita ja motivaatiota ratsastajana pohditaan myös “Askeleet kohti huippusuoritusta” -työpajasarjan toisessa osassa “Omat tavoitteesi ja motivaatiosi”. Tutustu työpajoihin täältä.
Entä onko mielesi valmis tulevaan kisaan?
Sekä treeneissä että kisoissa ratsastajan tärkeä varuste on hänen oma mielensä. Treenit vaativat pitkäjänteisyyttä, itsensä tuntemista ja stressinsietokykyä. Itse kisatilanteessa taas testiin joutuvat esimerkiksi niin paineensietokyky kuin kyky keskittyä omaan suoritukseen.
“Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää asia ei suju niin hyvin kuin toivon, mutta voin jatkaa harjoittelua huomenna. Ennen jäin vaan hinkkaamaan ja hinkkaamaan, ja yleensä se meni vaan huonommaksi.”
Treenit ovatkin hyviä hetkiä valmistautua myös itse kisaan, ja opetella erilaisia itsetuntemuksen ja mielenhallinnan keinoja, jotka tukevat sinua myös kisoissa.
Kehittymisprosessi on usein sekä ylä- että alamäkiä, eikä luovuttaa voi, vaikka aina ei menisi putkeen. Kisoihin valmistautumiseen kuin itse kisoihin kuuluu myös huonoja päiviä, turhautumista, epäonnistumisia ja pettymyksiä. Tärkeää onkin opetella keinot päästä yli näistä pettymyksistä ja epäonnistumisista.
Samalla kun treenaat muita taitoja, on valmennettava myös mieltänsä, ja treenattana mieli kisavalmiiksi.
Psyykkinen valmennus tukena kisoihin valmistautumisessa
Mikäli kaipaat tukea ratsastuskisoihin valmistautumiseen, hyötyvät ratsastajat usein myös psyykkisestä valmennuksesta. Psyykkinen valmennus ja mielen taitojen kehittäminen eivät ole vain ammattilaisten käytössä olevia työkaluja, vaan hyviä menetelmiä jokaiselle ratsastajalle. Kun haluat kehittyä ratsastajana, ja jopa ylittää omat rajasi, ovat mielenhallintataidot avainasemassa.
Psyykkinen valmennus (myös mentaalinen valmennus) voi sisältää erilaisia menetelmiä ja työkaluja, kuten keskusteluja, harjoituksia, visualisointia, rentoutumista ja tavoitteiden asettamista. Valmentaja auttaa yksilöä tunnistamaan omat vahvuutensa ja kehityskohteensa sekä löytämään keinoja niiden parantamiseksi. Valmennuksen tavoitteena on antaa henkisiä työkaluja, jolla valmennettava voi hälventää jännitystä ja saada rentoutta, varmuutta sekä keskittymiskykyä omaan suoritukseen.
>> Lue myös: Psyykkinen valmennus tukee ratsastajaa elämän haasteissa ja muutoksissa
Psyykkinen valmennus voi auttaa sinua löytämään myös ovat kilpailuvahvuutesi. Tärkeää valmennuksessa on, että sen avulla luomme mahdollisuuden onnistumisen kokemuksille sekä oman osaamisen ja todellisen taitotason esiintuomiseen.
Moni ratsastaja nimittäin alisuoriutuu paineen alla, eikä kykene tuomaan esiin sitä todellista osaamistaan.
Siksi psyykkisellä valmennuksella voidaan parantaa suoritustasoa ja auttaa ratsastajaa suoriutumaan rennommin ja helpommin esimerkiksi kilpailupäivästä tai ratsastuspelosta.
>> Omia kilpailuvahvuuksia pohditaan myös “Askeleet kohti huippusuoritusta” -työpajasarjan kolmannessa osassa “Hallitse itsesi ja yllä huipulle”. Tutustu työpajoihin täällä.
>> Kiinnostaako sinua kuulla lisää aiheesta?
Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon
tai Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun!
Haluatko toteuttaa omat unelmasi ratsastuksessa? Nostaa tasoasi ja löytää varmuuden ja rentouden ratsastukseen? MielenKoodi avaa uuden, ratsastajille suunnatun verkkokurssin tämän vuoden lopulla.
Tilaa itsellesi ilmainen ”Ratsastajan 5 yleisintä virhettä” -opas ja tutustu teemaan enemmän!