Taitava ratsastaja tarvitsee avukseen kaksi asiaa: ratsastustaidon sekä oman mielen hallinnan. Joskus mieli sanoo, että olemme huonoja, emme kykene tai pysty – ja lopetamme harjoittelun jo ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessamme. Tärkeää on tutustua omiin uskomuksiin, jotta jaksamme jatkaa harjoittelua ja alkaa menestyä.
“Eräs asiakkaani huomasi, että turhautui ja hermostui aina ratsastusharjoituksissa, kun jokin asia ei sujunut. Tämä johti siihen, että hän jäi turhautuneena yrittämään asiaa uudelleen ja uudelleen, kuin yrittäen puskea itsensä ja hevosen väkisin hyvään suoritukseen. Todellisuudessa suoritus vain huononi jokaisella yrittämällä.
Kun asiakkaani tutustui paremmin omiin toimintamalleihinsa ja ajatuksiinsa, hän huomasi, että on opittava tekemään päätös tauosta ja levosta. Kun hän palasi seuraavana päivänä levänneenä harjoituksiin, suoritus olikin loistava.”
Taitavaksi ratsastajaksi tullakseen on harjoiteltava erilaisia tekniikoita, mutta opittava tuntemaan myös itsensä ja hallittava omaa mieltänsä. Harjoittelu on pitkäjänteistä työtä, joka vaatii paljon kehittymisen hitauden ja epäonnistumisten sietokykyä. Jokainen harjoitus ei mene loistavasti, mutta emme voi luovuttaa ensimmäisen vastoinkäymisen tullessa vastaan.
Sinnikkyys ja myös epäonnistumisen sietokyky vaativat paljon uskoa itseen. On uskottava siihen, että voi oppia ja tulla taitavaksi – ja jopa erittäin hyvin menestyväksi ratsastajaksi.
Siksi jopa tärkein ratsastajan varuste on mieli.
Se millaisia uskomuksia meillä on itsestämme, vaikuttaa ratsastukseemme
Mieli on niinkin yksinkertainen, että se ottaa kaikki asiat totena. Jos olemme kuulleet esimerkiksi vanhemmiltamme, tuomareilta tai valmentajalta, ettei meistä ole mihinkään, uskomme sen totena. Usein erityisesti tällaiset negatiiviset sanat jäävät mieleemme pitkäksi aikaa, ja alamme käyttäytyä niinkuin se olisi totta. Muistatko sinä jonkun tällaisen tilanteen?
Monet uskomukset syntyvät jo lapuudessamme
Monet uskomuksemme ovat syntyneet jo lapsuudessamme. Sanat jäävät alitajuntaamme erityisesti silloin, kun olemme keskittyneitä johonkin eli transsitilassa. Tällainen voi olla vaikkapa hyvin arkinen tilanne, jossa olet lapsena leikkinyt keskittyneesti, ja vanhempasi ovat keskustelleet vieressäsi sinusta. Ehkä sinusta on sanottu, että olet herkkä tai vilkas, tai huono juoksemaan.
Nämä sanat ovat uppoutuneet alitajuntaasi ja käyttäydyt sen mukaan. Olet saanut uskomuksen, ja uskot olevasi huono juoksemaan, vaikket todellisuudessa ole ehkä edes koskaan yrittänyt juosta tavoitteellisesti.
Taitava ratsastaja ei luovuta
Myös taitavaksi ratsastajaksi tullakseen on opittava tunnistamaan näitä omia vääriä uskomuksia. Luovutatko heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullessa eteen, sillä ajattelet, ettei sinusta ole tähän? Tai turhaudutko aina harjoituksissa jos et tee täydellistä suoritusta, sillä koet, ettei sinusta ole mihinkään jos et ole täydellinen?
”Taitava ratsastaja jatkaa sinnikkäästi eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta.”
On tyypillistä, että ratsastaja jää helposti kiinni huonoihin asioihin tai virheisiin. Eli vaikka suoritus menisi muuten hyvin, mutta siellä sattuu yksi virhe, voi virheen vaikutus olla monelle todella suuri. Niin suuri, että se yksi virhe voi viedä ilon kaikelta hyvältä tai onnistuneelta.
Jotta jaksamme harjoitella tarpeeksi ja mennä yli näiden yksittäisen virheiden, on meidän opittava luottamaan kehitykseemme ja kykyihimme. On myös opittava ne taidot, joilla ei jää kiinni yksittäisiin asioihin, vaan näkee isomman kokonaisuuden – ja jaksaa jatkaa eteenpäin.
On opittava tunnistamaan hetket, jolloin kaipaamme yön yli nukkumista puskemisen sijaan ja ymmärrettävä, että harjoitteluun kuuluu myös huonoja päiviä. Näitä päiviä varten tarvitsemme avuksemme positiivisia voimavaroja, jotka kantavat meitä eteenpäin.
Positiiviset uskomukset taitavan ratsastajan voimavarana
Mikäli haluat kehittyä taitavaksi ratsastajaksi, erilaiset positiiviset uskomukset toimivat voimavaranasi. Vaikka meillä olisi juuri nyt itsestämme uskomuksia, jotka rajoittavat toimintaamme ja jopa estävät meitä menestymästä, on uskomuksiamme mahdollista muuttaa.
Aiemmin kerroin esimerkiksi siitä, kuinka helposti alitajuntaamme voi juurtua negatiivisia uskomuksia itsestämme. Yhtä lailla on kuitenkin mahdollista juurruttaa sinne myös positiivisia uskomuksia itsestämme. Voimme ikäänkuin “ohjelmoida” mielemme uudelleen, poistaen vanhoja vääriä uskomuksia ja lisäten uusia. Tämä onnistuu myös itse, mutta vaatii pitkäjänteistä ja sinnikästä toistoa.
”Voimme muuttaa omia uskomuksiamme itsestämme.”
Uskomusten muuttaminen tehdään antamalla mielelle positiivisia suggestioita. Suggestiolla tarkoitetaan ikään kuin suostuttelevaa ehdotusta tai väitettä, joka on positiivinen, kuten “olet rohkea ratsastaja” tai “sinä pystyt kehittymään ratsastajana”.
Meidän on nimittäin mahdollista oppia hallitsemaan ja vahvistamaan eri tunteitamme. Esimerkiksi juuri rohkeuden tunnetta voimme opetella laskemaan ja kasvattamaan eri tilanteiden mukaan.
Tehokkainta ja helpointa suggestioiden juurruttaminen mieleemme on silloin, kun olemme hypnoosissa tai syvärentoutuneita. Tätä tilaa kutsutaan transsitilaksi, joka on sama tila, jossa olemme esimerkiksi heti herättyämme. Tällöin tietoinen mielemme on hiljaa ja pääsemme tarkastelemaan mielemme syvempiä kerroksia.
>> Lue lisää: Hypnoterapia auttaa pääsemään kiinni ajatusmalleihin ja tapaamme toimia
Pikku hiljaa nuo positiiviset uudet uskomukset vahvistuvat ja syrjäyttävät vanhat rajoittavat uskomukset Näin niistä kehittyy uusi oma voimavaramme.
Sen kautta alat uskoa enemmän itseesi ja kykyihisi, sekä siihen, että myös sinustakin voi kehittyä taitava ratsastaja, ja alat menestyä, kun vain jatkat harjoittelua.
>> Kiinnostaako sinua kuulla lisää aiheesta?
Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon
tai lue lisää tarjoamastani psyykkisestä valmennuksesta
Sinua saattaa kiinnostaa myös:
>> Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun!
>> Blogissa: Kun uskallus loppuu ja alkaa pelottaa, voi pelko estää ratsastamisen