Tilaa maksuton "Ratsastajan 5 yleisintä virhettä"-opas!

Ratsastajan kilpailujännitys ja ratsastuspelko

Henkistä valmennusta ratsastajalle ratsastuspelkoon ja kisajännitykseen

Meneekö kilpailuissa keskittyminen vain selviytymiseen? Viekö ratsastuspelko nautinnon harrastamisesta?

Entä jos voisit ratsastaa hyvällä fiiliksellä ja niin, että voit täysin keskittyä ratsastamiseen? Kykenisit suorittamaan omalla tasollasi tai jopa tulosta nostaen ja  samalla saaden onnistumisen tunteita!

Jännitys tai pelko näkyy jokaisella eritavalla

Hengitys salpautuu, kädet hikoavat, ajatukset ovat ehkä yleisössä tai tuomarissa tai pelko estää tekemästä asioita joita haluisit. Jännittykseen ja pelkoon voi liittyä kehollisia-fyysisiä tai psyykkisiä oireita, mutta myös molempia yhdessä. Toinen selviytyy jännityksen kanssa paremmin, kun taas toinen lamaantuu ja suoritus jää selvästi alle normaalin ratsastustason. Pelko voi estää kokonaan tai osittaisesti täysipainoisen harrastamisen, ratsastamisen tai jopa hevosen käsittelyn, ja vaikka ymmärtäisi pelon olevan irrationaalista ei sitä saa silti suljettua pois mielestä.

Mitä tehdä, jos on halua harrastaa tai kisata on edelleen, tai haluaa löytää palon harrastukseen uudelleen, mutta jännitys tai pelko estää tai rajoittaa sitä?

Tässä kohtaa psyykkisellä valmennuksella voidaan saavuttaa suuri apu mieleen. Sanotaankin, että mieli on meidän tärkein väline ratsastuksessa. Vaikka me kuinka osaisimme ratsastaa, mutta jos meidän mielemme ei usko siihen, sen vaikutus on niin suuri, että meidän koko kapasiteettimme ei pääse esiin.

Lue psyykkisen valmennuksen hyödyistä

Ota siis sinäkin koko kapasiteettisi käyttöön!

Varaa Aika Ilmaiseen Konsultaatioon

Keskustelemme ja käymme läpi nykyiset haasteet ja solmukohdat ja kartoitan keskustelumme pohjalta sinulle sopivimman hoitomuodon tai valmennuksen. Aikaa tähän on varattu 20 minuuttia. Konsultaatio ei sido sinua mihinkään.

Lähetä sähköpostia, täytä lomake tai soita. Puhelimeen pyrin vastaamaan arkisin 10-15 välisenä aikana. Hoitojen aikana en vastaa vaan palaan heti vapauduttuani takaisin. Voit myös jättää vastaajaan viestin tai laittaa minulle viestiä.

Psyykkinen valmennus ja sen hyödyt

Psyykkisellä valmennuksella voidaan hälventää ratsastuksen aiheuttamaa pelkotilaa ja parantaa suoritustasoa, sekä auttaa ratsastajaa suoriutumaan paremmin ja helpommin kilpailupäivästä sekä kilparadasta.

Monesti jäämme kiinni ei toivottuihin hetkiin tai mitä emme halua tapahtuvaksi. Lisäksi mietimme mitä mahdollisesti saattaisi tapahtua. Sitä mihin keskitymme tai ajattelemme, lisäämme sen voimaa ja energiaa, esimerkiksi negatiivista energiaa tai epäonnistumisen tunteita. Valmennus puuttuu juuri näihin asioihin ja mm. hypnoterapian avulla etsitään myös juurisyitä mistä ajatusmaailma on muodostunut.

Lue blogistani artikkeleita mm. kisajännityksestä sekä vinkkejä sen hallintaan.

Sen sijaan meidän pitäisi miettiä, että mitä haluamme tapahtuvan tai minkälainen on hyvä kilpailupäivä.

Silloin kasvatamme positiivisia tunteita, onnistumista ja parempaa suoritusta. Tässä mielenvalmennus tulee apuun.

Mielikuvaharjoittelulla voimme vaikuttaa kaikkeen mahdolliseen, mitä ratsastuksen tai kilpailupäivän aikana tapahtuu tai mitä haluamme niiden sisältävän. Voimme rajattomasti harjoitella etukäteen suoritusta, verryttelyä, rataa. Voimme muokata meidän ajatusmalleja, vanhoja kokemuksia, tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Todella monella ratsastajalla on hengittämisen kanssa ongelmia, kun jännitys astuu mukaan. Hengitys- sekä läsnäoloharjoitukset ovat tuoneet  monelle huomattavaa apua kilpailupäivään ja yleensäkin joka päiväiseen ratsastukseen. Eikä niiden tarvitse viedä montaa minuuttia, kun huomaat jo eron. Hevoset toimivat meidän peileinämme ja ne kyllä kertovat nopeasti mielentilastamme ja edistymisestämme.

Psyykkisellä valmennuksella voidaan auttaa mm:

  • NPelon / jännityksen vähentäminen
  • NKeskittymiskyvyn lisääminen
  • NAikaisemman huonon suorittamisen muokkaaminen
  • NSuoritukseen liittyvien ahdistuksen / paineiden kanssa toimiminen
  • NSuorituskyvyn parantaminen
  • NHengityksen parantaminen
  • NKeskittyminen menestykseen / tavoitteisiin
  • NRadan / ratsastuksen harjoittelemista

Ratsastajille, kisaajille ja hevosten kanssa touhuaville suunnatut

Mielenkoodin Valmennusohjelmat

Yksilöllisesti räätälöidyt valmennusohjelmat ratsastajille, joissa pureudutaan valmennettavan haasteisiin sekä kehitetään työkaluja niiden ratkaisemiseksi

Oma taustani

Otteita artikkelista: Minä, hevoset ja kisajännitys

Itse aloin ratsastuksen 30-vuotiaana aikuisena. Olin nuorena käynyt jossain vähän ratsastamassa, että tiesin miten kevennetään. Hankin aika nopeasti itselle oman hevosen, joka näytti minulle miten hevonen, joka ei ole kiinnostunut kentän kiertämisestä, pukittaa ja ryöstää.

Rokin kanssa sain luottamusta pala palalta takaisin, kun hänellä ei ollut samanlaista pilkettä silmäkulmassa kuin Manulla oli ollut. Hyvien kokemusten vahvistaessa luottamustani sain hevoseni vuokraajakseni Monnin, jolla oli hyvä kokemus kilpailupuolelta. Hänen kanssaa pääsin kilpailumaailmaan sisään ja kävin kouluratsastukilpailuissa.

Itse hain apua mentaaliselta puolelta kilpailujännitykseen vuoden 2010 tienoilla, kun huomasin, että jo alkaessani treenata/harjoitella tallilla tulevaa kilpailua varten, ratsastukseen tuli mukaan suorittaminen ja otteeni ohjiin koveni. Lisäksi kilpailuissa hengästyin lähes tekemättä mitään.