Ratsastuskilpailut edessä? Tunnista omat kilpailuvahvuutesi ja hallitse itsesi

Ratsastuskilpailut edessä? Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, joiden tunteminen auttaa suuntaamaan omaa treenaamista kisaan oikein. Kun löydät sekä vahvuutesi että heikkoutesi, kykenet luomaan tavoitteet, joiden avulla menestyt. 

Eräällä ratsastajalla oli haasteita siinä, ettei ratsastaminen sujunut ratsastuskilpailuissa niin hyvin kuin harjoituksissa. Hän koki, että omasta tekemisestä tuli varovaisempaa radalla, eikä tehtävän laatu ollut niin hyvä, sillä keskittyminen omaan suoritukseen kärsi. 

Sen sijaan hän alkoi usein pohtia, mitä muut tekevät ja mitä ympärillä tapahtuu. Oman suorituksensa sijaan hän tarkkaili muita, ja vertasi itseään muiden tekemiseen. Vasta kun ratsastaja oppi sulkemaan muut oman “kuplansa” ulkopuolelle, hän sai lisää varmuutta omaan tekemiseensä ja alkoi pärjätä ratsastuskisoissa. 

”Aina kun pohdit muita, oma tekemisesi kärsii.”

Ratsastuskilpailut ovat monelle jännittävä paikka, ja menestymiseen vaikuttavat jopa yllättävän monet tekijät. Voit olla esimerkiksi erittäin hyvä ratsastaja teknisesti, mutta jos häiriinnyt itse kisatilanteessa, et saa käyttöösi täyttä potentiaaliasi. Kun tilanne on hallinnassasi, et anna minkään häiritä kisasuoritustasi, vaan mukaudut joustavasti myös yllättäviin tilanteisiin ja muutoksiin. 

Tunnistatko, mitkä omat kilpailuvahvuutesi ovat ja mitä sinun on hyvä vielä harjoittaa? 

Kilpailuvahvuus voi olla esimerkiksi kyky sietää paineita ratsastuskilpailujen aikana.

Mitä ovat kilpailuvahvuudet?

Ratsastuskilpailussa menestyminen vaatii monia taitoja, joihin kuuluvat niin ratsastuksen tekniset taidot, yhteistyö hevosen kanssa kuin fyysiset ja psyykkisen valmiudet. 

Yksi tärkeimmistä asioista ovat psyykkiset valmiudet, sillä parhaisiin kisasuorituksiin on yhdistetty esimerkiksi mielen rauhallisuus, keskittyminen, rentouden ja energisyyden tunne, itseluottamus, paineensietokyky sekä ulkoisen ympäristön sulkeminen pois omasta tietoisuudesta. 

Kilpailutilanteet voivat olla stressaavia, ja siksi psyykkinen vahvuus on tärkeä ratsastajan voimavara. Kyky säilyttää keskittyminen omassa suorituksessa ja hallita omaan mieltään auttavat saavuttamaan oman parhaan suorituksen – ja jopa ylittämään itsensä.

>> Mielenhallinta kehittää sinua ratsastajana – ja parantaa menestystäsi kisoissa

Kisatilanne on siitä erityinen, ettei sitä pääse harjoittelemaan etukäteen. Päivä saattaa olla yllättäviä tilanteita täynnä, ja ratsastuskilpailut voivatkin vaatia nopeaa sopeutumista erilaisiin tilanteisiin. Yksi vahvuus onkin toiminta itse kisatilanteessa – eli se, kuinka hyvin kykenet lukemaan ja mukautumaan radan vaatimuksiin.  

>> Kun ratsastuskisat jännittää – selätä kisajännitys

Lisäksi ratsastajan vahvuuksiin voivat kuulua ratsastukseen liittyvät tekniset taidot, kuten taito hallita hevosta eri askellajeissa, liikkeissä ja esteillä. Taitava ratsastaja hallitsee usein myös kehonsa liikkeet ja ylläpitää tasapainoaan hevosen selässä. Siksi kilparatsastus vaatii usein myös hyvää fyysistä kuntoa, ja esimerkiksi kestävyys voi auttaa ratsastajaa suoriutumaan paremmin kilpailuissa.

Ratsastajan tulee ymmärtää myös hevosen käyttäytymistä, tarpeita ja kykyjä. Kun hevoseen on luotu luottamuksellisen suhde, se auttaa optimoimaan suoritukset.

Ratsastuskilpailut vaativat myös pitkäjänteistä valmistautumista

Kuten kehittyminen missä tahansa lajissa, myös kehittyminen ratsastuksessa vaatii pitkäjänteistä ja sinnikästä harjoittelua. Taitava ratsastaja on valmis oppimaan uutta ja kehittämään taitojaan jatkuvasti, ja myös hyppäämään uusiin tilanteisiin suoraan radalle. 

>> Miten ratsastajan motivaatio pysyy yllä?

Kilparatsastus vaatii sitoutumista, eikä luovuttaa voi ensimmäisen vastoinkäymisen tullessa, tai ensimmäisen häviön koittaessa. Pettymyksistä selviäminen onkin osa kilpailumaailmaa, ja joskus se vaatii kykyä nollata mielensä myös melko nopeasti. Vaikka jokin menisi pieleen esimerkiksi jo ensimmäisessä hypyssä, on kyettävä laittamaan se syrjään ja keskityttävä jälleen seuraavaan hyppyyn.

Radalla asioita ei voi jäädä murehtimaan ja pohtimaan, vaan käännettävä huomio jälleen tulevaan.

ratsastuskilpailut
Ratsastuskilpailut vaativat pitkäjänteistä valmistautumista.

Hallinnan tunne on avain kilpailumenestykseen

Kun mielesi on valmis kisaamaan, se näkyy usein kokonaisvaltaisena hyvänä olotilana kisaamista kohtaan. Tunnet iloa kisaamisesta ja ylipäätään tekemisestä. Tällöin sinulla on vahva hallinnan tunne, ja koet, että loistava tulos on mahdollista saavuttaa.

Kun tilanne on hallinnassasi, et anna minkään häiritä kisasuoritustasi, vaan mukaudut joustavasti myös yllättäviin tilanteisiin ja muutoksiin. 

”Kun mielemme on täysillä mukana, koemme vahvaa hallinnan tunnetta.”

Tällöin mielemme voi myös puskea meitä eteenpäin ja auttaa näin saamaan esiin täyden kapasiteettimme. Kun mielemme on täysillä mukana, luotamme itseemme, uskomme omaan kisasuoritukseemme ja onnistumiseemme – ja alamme myös kannustaa itseämme suoriutumaan sen mukaisesti. 

Siksi psyykkisen valmennuksen tavoitteena on lisätä omia mielenhallinnan keinoja, jotta selviydymme niin yksittäisistä harjoituksista kuin kilpailutilanteissa.

Kiinnostaako sinua kuulla lisää aiheesta?

Lue lisää ratsastajan psyykkisestä valmennuksesta

Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon 

tai Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun!

Haluatko toteuttaa omat unelmasi ratsastuksessa? Nostaa tasoasi ja löytää varmuuden ja rentouden ratsastukseen? MielenKoodi avaa uuden, ratsastajille suunnatun verkkokurssin ensi vuonna.

Tilaa itsellesi ilmainen ”Ratsastajan 5 yleisintä virhettä” -opas ja tutustu teemaan enemmän!

>> BLOGISSA: Miksi itsetuntemus on tärkeää ratsastajalle?

Asiakaspalautteita

Mieli ja tunteet hallintaan niin treenissä kuin kisatilanteessa

Itselläni ainakin selkeä kehityskohde ratsastuksessa on ollut mielen ja tunteiden hallinta. Ennen turhauduin ja jopa ehkä välillä vähän hermostuin kun joku asia ei sujunut, nyt osaan jäsennellä asian paremmin itselleni ja myös tehdä sen päätöksen että okei, tänään tää...

Jännityksen hallintaa ja syvärentoutusta

Olen saanut jännityksen hallintaan ison avun ja riskien miettiminen on vähentynyt paljon. Syvärentoutus on auttanut paljon joka tavalla minua, etenkin hevosen selässä ja kisavalmisteluissa. 😊 Olen kuunnellut Maaritin tekemiä äänitteitä ennen suorituksia ja jos tullut...

Lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa

Oon saanut lisää varmuutta omaan tekemiseen kilpailutilanteissa. Ollaan harjoiteltu sitä, että pystyn keskittymään vaan omaan suoritukseen ja sulkemaan ympäristön ja muut ratsukot oman ”kuplan” ulkopuolelle.    Mulla on ollut haasteita siinä, etten ratsasta ja vaikuta...

Rauhallisempi ja varmempi olo ennen kisapäivää

Mielen suhteen olo oli kevyt ja rento meidän puhelun jälkeen ja sain keskityttyä muihin asioihin. Se oli todella kiva, sillä startti oli kisapäivänä vasta noin klo 18, joten on melko raskasta kun pari päivää ajatukset on niin vahvasti kisatilanteessa. Yleensä mulla...