Sosiaaliset suhteet, ympäristö ja myös valmennukset vaikuttavat suuresti omaan kehittymiseemme ja menestykseemme ratsastajana. Myönteinen ja kannustava ympäristö vie meitä eteenpäin, kun taas lannistavat läheiset voivat jopa viedä ilon koko lajista. Lue tästä blogista, kuinka sosiaaliset verkostot vaikuttavat menestykseesi.
Oletko kuullut sanonnasta, että “olet viiden läheisimmän ihmisen summa”? Se kenen seurassa vietämme aikaamme ja keitä lähellämme on, vaikuttaa meihin usein enemmän kuin huomaammekaan. Sosiaaliset suhteet vaikuttavat myös omaan menestykseemme ja kehitykseemme.
Konkreettisesti tämä voi näkyä jo aivan arjessa sillä, että vaikka olisimme olleet hyväntuulisia koko päivän, saatat huomata itsekin ärtyväsi, mikä kaverisi saapuu paikalle valittaen kurjista sattumuksistaan.
Tunteet ja energia tarttuvatkin meihin helposti, ja siksi myös negatiivinen energia vetää puoleensa lisää negatiivista tai huolta. Esimerkiksi jatkuva sisarusten tai tallikavereiden välinen vertailu voi aiheuttaa stressiä tai huonommuuden tunnetta, mikä lisää negatiivista energiaa ympärilleen.
Jos ympäristömme on kannustava, on huomattavasti helpompi myös uskoa itseen.
Jos ympäristömme on myönteinen ja kannustava, on huomattavasti helpompi myös uskoa itseensä ja omiin mahdollisuuksiin, kuin ympäristössä, jossa painetaan koko ajan alaspäin ja vähätellään. Jos esimerkiksi valmentaja puhuu koko ajan vain virheistä, muttei näe mitään hyvää tai kerro positiivista suorituksestamme, alamme helposti uskoa itsekin, ettei suorituksessamme ole mitään hyvää.
Siksi ei ole yhdentekevää, kenen kanssa ja millaisessa ilmapiirissä vietämme aikaamme. Erityisen merkityksellisiä omalle toiminnallemme ovat ne kaikkein läheisimmät henkilöt, joiden kanssa vietämme paljon aikaa. Ovatko he sellaisia, jotka kannustavat meitä olemaan juuri sellaisia kuin me olemme, näkevät meissä niitä hyviä puolia tai saavat meissä olevat hyvät puolet tulemaan esiin?
Kun sosiaaliset suhteet ja omat verkostomme ovat kannustavia, on siltä myös helppo pyytää tukea ja neuvoja, mikä vie sinua eteenpäin ratsastajana.
Kuinka myönteinen ympäristö voi tukea ratsastajaa?
Moni asia ympäristössä vaikuttaa meihin jollain tavalla. Erityisesti ne läheisimmät ihmiset, joiden kanssa vietämme paljon aikaa, vaikuttavat myös menestykseemme. Usein niin perhe, kaverit, valmentajat kuin tallilla olevat henkilöt, vaikuttavat niin ilmapiiriin kuin omiin ajatuksiimme. Ne ihmiset, joiden kanssa vietämme eniten aikaa, vaikuttavat myös eniten ajatuksiimme ja toimintaamme, sillä peilaamme itseämme näiden ihmisten kautta.
Esimerkiksi kun olet jonkun henkilön seurassa, on hyvä huomioida, näkeekö hän sinussa puutteita tai korjaako hän koko ajan sinussa olevia epäkohtia? Vai saako hän sinut tuntemaan itsesi hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olet. Tai voitko näyttää tai kertoa hänelle miltä sinusta oikeasti tuntuu?
Kun ympärilläsi on inspiroivia, kannustavia ja myönteisiä ihmisiä, se on voimakas eteenpäin työntävä voima. Se innostaa, saa tekemään parhaansa ja kenties tsemppaa osallistumaan kisoihin ja kokeilemaan uusia asioita. Vaikka epäröisimme, voimme saada voimaa kannustavista lauseista tai uusista tavoitteista kun näemme esikuvammekin tai parhaan ystävämme pystyvän menestymään.
>> Lue myös: Miten ratsastajan motivaatio pysyy yllä?
Lisäksi on tärkeää, että meillä on ympärillämme luotettavia ihmisiä, joille voimme puhua ja joiden kanssa voimme myös yhdessä pohtia asioita. Esimerkiksi muut ihmiset voivat auttaa meitä käsittelemään pettymyksiä rakentavasti – ja näyttää myös asioiden toisen puolen, jos emme kykene näkemään sitä itse.
Joskus nimittäin sokaistumme omalle toiminnallemme, emmekä näe esimerkiksi sitä, kuinka olemme kehittyneet. Toinen ihminen voi tällöin auttaa näkemään sen, missä olemme hyviä tai kuinka olemme kasvaneet ja kehittyneet vuosien varrella.
>> Lue myös: Miksi en kehity ratsastajana? 5 keinoa päästä eteenpäin jumitilasta
Entä jos omat sosiaaliset suhteet ja verkostot eivät ole kannustavia?
Ihmisillä on luontainen tarve kuulua joukkoon, ja siksi myös etsiä muilta hyväksyntää ja kannustusta. Tämän vuoksi sosiaaliset suhteet voivat vaikuttaa meihin merkittävästi. Jäämme usein herkällä korvalla kuuntelemaan muiden mielipiteitä ja ajatuksia, olivatpa he oikeassa tai väärässä.
Joskus ympäristö ja ympärillämme olevat ihmiset eivät ole kovinkaan tsemppaavia – eivätkä he auta meitä eteenpäin ja kohti menestystä. Tällöin toisten ihmisten mielipiteet ja sanomat vievät meidät täysin väärään suuntaan. Jos esimerkiksi kuulemme ympäriltämme koko ajan, kuinka haastava tuleva kisa on tai kuinka vaikea rata on, alamme itsekin helposti pitää sitä haastavana ja vaikeana – vaikkemme itse edes kokisi niin.
Otamme herkästi vaikutuksia muista ja myös muiden energia tarttuu meihin – ellemme osaa kunnolla erottaa itseämme muista. Jos ympärillämme on esimerkiksi henkilö, joka näkee kaikessa ongelmia ja valittaa kaikesta, on pessimistiksi helppo lähteä itsekin.
On hyvä oppia tunnistamaan, onko kyseinen tunne oma vai jonkun toisen.
Onkin hyvä osata erotella omat tunteemme ja ajatuksemme muiden tunteista ja ajatuksestamme. Onko meidän kokemuksemme sama vai täysin erilainen. Ehkä itsellemme rata vaikuttaa helpolta, ja näemme ongelmien sijaan myös ratkaisuja.
Tämä vaatii tietysti itsetuntemusta kuin hyviä tunteiden hallinta taitoja. Hyvä itsetuntemus auttaa ratsastajaa myös itsensä hallitsemisessa ja ohjaamisessa. Kun ymmärrät omia tunteita ja stressin aiheuttajia, voit hallita ja reagoida niihin paremmin ja jopa ennakoiden.
Esimerkiksi tietoisuus omasta jännityksestä, pelosta, ärsytyksestä ja innostuksesta auttaa sinua paremmin hallitsemaan niitä ja reagoimaan asianmukaisesti.
Kuinka voin vaikuttaa ympäristööni?
On myös hyvä ymmärtää, mihin asioihin voit vaikuttaa ja mihin et. Mikäli ympäristösi tai sosiaaliset suhteet eivät ole kovin kannustavia, voit etsiä itsellesi henkilön tai valmentajan, jonka kanssa työskentely on antoisaa.
Aina emme voi kuitenkaan vaikuttaa ympäristöömme ja siihen, mitä ympärillämme tapahtuu. Olosuhteet muuttuvat, kisakaveri on ärtynyt tai suoritustamme voi haitata hössöttävä tai jännittävä vanhempi. Tällöin paras apu löytyy omista tunteiden ja mielenhallinta taidoistamme ja kyvystä sulkea muut oman kuplamme ulkopuolelle.
Myös psyykkinen valmennus voi auttaa sinua näkemään asioita, jotka estävät sinua ja asioita, jotka tukevat omaa kehitystäsi
ja menestystäsi. Valmennus sopii hyvin myönteisten asioiden ja hyvinvoinnin lisäämiseen omassa elämässä, mutta myös haitallisista ja rajoittavista asioista irti päästämiseen.
Eräs asiakkaani totesi, että psyykkisen valmennuksen myötä hän tunnistaa paremmin omia ajatuksiaan. Että mieli tuntuu paremmin hallittavalta, mikä käytännössä tarkoittaa rauhoittumista.
Hän koki olevansa psyykkisesti vahvempi ja sitä kautta myös onnellisempi, sillä on paremmin sinut itsensä kanssa. Lisäksi oma ymmärrys siitä mihin kannattaa keskittyä ja mihin voi tai ei voi vaikuttaa on lisännyt omaa itsehallinnan kykyä.
Psyykkisellä valmennuksella onkin usein positiivinen vaikutus myös muihin elämän osa-alueisiin kuin ratsastukseen. Valmennuksessa voit saada apua niin arjen, työelämän, harrastuksen kuin henkisen hyvinvoinnin haasteisiin. Hyötyä voit saada esimerkiksi pelkoihin, unettomuuteen, stressinhallintaan, jännittämiseen, itsetunnon kehittämiseen sekä elämänmuutokseen.
>> Kiinnostaako sinua kuulla lisää aiheesta?
Tilaa itsellesi ilmainen ”Ratsastajan 5 yleisintä virhettä” -opas ja tutustu teemaan enemmän!
Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon
tai Tutustu ilmaiseksi valmennusohjelmaan ja minuun!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Mitä ratsastus vaatii? Ratsastus on kokonaisvaltainen laji